В Павликени отбелязват 5 г. от смъртта и 83 г. от рождението на маестро Никола Гюзелев

Снимка: Архив

В града откриват постоянен кът, посветен на твореца

С концерт и изложба в Павликени ще отбележат 5 г. от смъртта и 83 г. от рождението на маестро Никола Гюзелев. На 24 юни в града ще бъде открита експозиция в Историческия музей в гр. Павликени. Тя е под патронажа и с подкрепата на Кмета на Община Павликени и на Директора на Исторически музей Павликени.

На 15 ноември официално в града ще бъде открит постоянен кът, посветен на Никола Гюзелев в Историческия музей. Два концерта подготвят в общината в памет на Маестрото. Те ще са на 15 ноември и на 6 декември.

Никола Гюзелев е роден в Павликени на 17 август 1936 година. Баща му, Николай Гюзелев, по професия градинар, свирел великолепно на цигулка. Бил е самоук и дори сам си е майсторил инструменти. Майка му, Елисавета, била шивачка, но на младини играела в самодейни театри. Никола започва да пее от съвсем малък. Интересът му към операта се пробужда на 15 години, когато чува по радиото монолога на Борис от операта „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски.

Гастролира с успех на най-големите световни оперни сцени „Сан Карло“ в Неапол, Болшой театър в Москва, Кралската опера в Ковънт гардън, Лондон, Метрополитън опера в Ню Йорк, в Гранд опера в Париж, Щаатсопер във Виена и др. Характерни черти в изкуството на Гюзелев са благородството и мекотата на тембъра на гласа, съчетани с проникновено изграждане на вокално-сценичните образи.

От началото на 90-те години е директор на Българската академия на изкуствата „Борис Христов“ в Рим, където самият той се занимава с преподаване.

Никола Гюзелев умира на 16 май 2014 година в София.

Коментари

Задължително поле