В пика на кризата заради коронавируса: Харчим повече за алкохол, по-малко за дрехи

Снимка: Pixabay
Повече сме харчили за храна и безалкохолни - по 452 лева на човек, по време на извънредното положение.

Свили сме парите за забавления и култура 

Доходите ни растат с близо 10%, разходите намаляват с малко 

Българите са харчили повече за алкохол и цигари в пика на кризата заради коронавируса, показват данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на тази година. Средно на човек разходите за алкохол и цигари нарастват от 61 на 65 лева или с 6,5 на сто спрямо същия период на миналата година. В същото време сме икономисали от покупката на дрехи и обувки, като сме свили харчовете за тези стоки с 27,5 на сто за година.

Сметките ни за ток, вода и отопление също са се повишили по време на извънредното положение. Средно на човек за жилището сме давали по 240 лева, при 217 лева по същото време миналата година. Повече пари сме заделяли и за храна и безалкохолни - по 452 лева на човек и за данъци и осигуровки - по 210 лева.

Работата от вкъщи обаче е довела до намаляване на разходите за транспорт със 7,7 на сто спрямо година по-рано. Затварянето на заведенията и театрите пък е свило драстично харчовете ни за свободно време, културен отдих и образование, които намаляват от 57 на 32 лв. или с близо 44 на сто.

Затова и общият разход на лице от домакинство през второто тримесечие на 2020 г. е 1384 лв. и намалява с 1,3% спрямо същото тримесечие на 2019 година. Най-голям дял заемат разходите за храна и безалкохолни напитки - над една трета от всички, следват тези за сметки и обзавеждане - 17,3% и данъци и социални осигуровки - 15,1%.

По време на кризата обаче доходите ни са повишили на годишна база с близо 10%, показват още данните на НСИ.

Общият доход средно на лице от домакинство нараства през периода април - юни 2020 година с 9,7% спрямо същото тримесечие на 2019 г., достигайки 1698 лева.

Най-висок дял заемат доходите от работна заплата - 57,5%, следвани от тази от пенсии - 28,3% и от самостоятелна заетост - 5%. В номинално изражение доходите от работна заплата нарастват до 975 лева от 894 лева година по-рано (ръст с 9,2%), доходите от пенсии се увеличават до 481 от 427 лева (повишение с цели 12,5%), тези от самостоятелна заетост остават нараства от 95 на 100 лева (повишение с 4,5%), а доходите от социални обезщетения и помощи нараства от 46 на 52 лева (повишение с 12,7%).

Ядем повече зеленчуци

Месото измести хляба от трапезата 

Хората са заложили на по-здравословно хранене по време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус, показва анализът на НСИ. През второто тримесечие на тази година сме консумирали повече месо и зеленчуци и по-малко хляб и тестени изделия.

Средно лице от домакинство е консумирало 9,2 кг месо при 8,9 килограма година по-рано. Съществен и ръстът при потреблението на плодове - от 8,5 на 9,4 кг и на зеленчуци - от 18 на 18,6 кг. купували сме и повече прясно мляко - от 4,2 литра преди година на 4,4 л през тази, и яйца - от 40 на 42 броя.

Намалява потреблението на: хляб и тестени изделия - от 20,4 на 19,4 кг, и сирене - от 3 на 2,9 килограма. Без промяна остава потреблението на кисело мляко, зрял фасул и захар.

След тези в Полша и Румъния

Мръвките у нас са сред най-евтините в Европа 

Едни от най-евтините мръвки в Европа продават в България. Това показват данните на Евростат, сравняващи цените на месото в ЕС. Страната ни се нарежда на трето място след Полша и Румъния като държава, в която се продават най-евтините колбаси и пържоли. Стойността им у нас е 66 на сто от средната за Европа. Най-скъпо се продава месото в Австрия, в която животинския продукт се предлага за с 45 на сто по-скъпо, отколкото средно в Съюза.

За целта на изследването са взети предвид цените на говеждото, телешкото месо, свинското, агнешкото, овнешкото и козето месо в 27-те страни на ЕС, продажната стойност на домашни птици, други меса и ядливи карантии, деликатеси и други месни продукти през 2019 г. По данни на Евростат всички останали хранителни продукти също са на трето място по евтиния в ЕС, като по този показател отново ни изпреварват само Полша и Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика