В Плиска честваме 1 110 г. от успението на Цар Борис Покръстителя

Ïðîãðàìà íà òúðæåñòâàòà

 

1 110 г. се навършават на 2 май от успението на Св.Цар Борис I Покръстителя и денят ще бъде тържествено честван в първата българска столица Плиска. Ден по рано Голямата базилика, където българите приемат християнството преди 1152 г., отново ще събере деца за свето кръщение. Масовият ритуал е традиция вече четвърта година и тук християнчета са станали близо 50 деца. За идния понеделник са се записали още осем.

Двудневните честванията ще минат без 2 май да е обявен за национален празник, както преди година призоваха кметът на старата столица Плиска Тонка Начева и Милена Недева, градоначалник на община Каспичан, в чийто обхват е градчето. Вече има решение на общинския съвет, до юни трябва да се изпратят до държавните институции всички подкрепителни писма от университети и научната общност. Сега общината се справя с 2500 лв. за тържествата и разчита на щедри дарители. Инициаторите призоваха на брифинг в сряда за по-бързо приемане на Закон за старите столици, който ще уреди целева субсидия за българските исторически градове и ще гарантира запазване на културното наследство и подобряване на инфраструктурата.

На 2 май честванията стартират със света литургия в храм "Св.Цар Борис Михаил" в Плиска, която ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. После в културно-историческия комплекс Двор на кирилицата ученици ще се надправарват по знания за Първата българска държава, а ще ги оценява жури от известни историци. Там ще бъде осветен и изграденият паметник на Цар Борис I. Монументът е вдигнат по волята на създателя на комплекса Карен Алексанян.

Празникът ще завърши с благодарствен молебен и концерт на площада в старата столица, където също има паметник на покръстителя. Двата са единствени в страната.

Все повече туристи стигат до Плиска - през 2014 г. престолнината е посетена от 30 000 души, но след честването на 1150 г. християнство в Голямата базилика и разкопките на свещения кладенец, интересът е огромен и посетителите през м.г. са над 58 000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини