В Плиска честваха Свети Кирил

1148 г. от успението на Св.Кирил честваха в Двора на кирилицата в старата столица Плиска. Снимки: Цветелина Георгиева
Двама свещеници отслужиха молебен пред паметника на светите братя
Двама свещеници отслужиха молебен пред паметника на светите братя

1148 г. от успението на Свети Кирил Славянобългарски честваха в старата столица Плиска. Уникалният комплекс „Двор на кирилицата“ събра във вторник патриоти почитатели на славянския християнски просветител. Двама свещеници отслужиха молебен пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Край свещените 30 букви от азбуката ни гостите слушаха стихове във възхвала на делата на Свети Константин-Кирил Философ и на България. Володя Стоянов-Войводата дойде чак от Петрич за светлия празник и зарадва патриоти с песните си.

Навръх 14 февруари със сигурност много храмове в страната са почели светеца с литургии, а създателят на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян обещава това да се превърне в традиция за неговия музей под открито небе.

Володя Стоянов-Войводата зарадва гостите с песни, не пропусна да напише и впечатленията си от Двора на кирилицата
Володя Стоянов-Войводата зарадва гостите с песни, не пропусна да напише и впечатленията си от Двора на кирилицата

Тази година уникалният исторически комплекс в старопрестолна Плиска ще порасне с още над 400 квадрата експозиции. Още от 2016-та известни скулптори и дърворезбари работят за реализиране идеите на арменския бизнесмен, заклет почитател на българската история. Той издава, че ще отвори две нови зали, които ще разказват по уникален начин българското минало от първите векове на създаване и утвърждаване на държавата, и ще бъдат привлекателни за деца и възрастни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.