В Пловдивска област наблюдават над 300 водоема, няма опасност от преливане

Всичките над 300 водоема на територията на Пловдивска област са под постоянно наблюдение, ситуацията в момента е спокойна и няма опасност за населението и от преливане. Това увери главният инспектор по сигурността в областната управа под тепетата Валери Баранов, според когото по-рисковите водоеми в региона са около 35.

„Това са водоеми, при които евентуално могат да възникнат проблеми и да се наложи предприемането на спешни мерки. Става въпрос за водоеми, които са над населени места, над и в близост до комуникационни и инфраструктурни съоръжения и обекти. Не бих казал, че са потенциално опасни, но трябва да бъдат под постоянно наблюдение, за да няма никакъв проблем. Към момента няма никаква опасност “, коментира Валери Баранов. Той посочи, че при последните проверки не са констатирани нередности по отношение състоянието на водоемите. „Разсъждавайки логически, имам малко притеснения, че ако в Родопите паднат по-големи дъждове, то нивата на големите реки отгоре могат да се повишат. Но например баражът на река Марица е на същото ниво, каквото е било вчера, и няма никаква промяна“, каза още Баранов.

По отношение на язовирите главният експерт по сигурността в Пловдивската областна управа уточни, че те се поддържат на максимум на 2/3 от обема, който могат да поемат. „Добре е да успокоим хората, да не ги тревожим и да не създаваме излишно напрежение в обществото. Уверявам ги, че ако има момент, в който има пряка опасност, ние ще ги уведомим и ще предприемем своевременно мерки“, декларира Валери Баранов и призова за спокойствие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони