Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

В Пловдивска област стартира пилотният проект „Безопасно и посещаемо училище”, обхващащ 87 766 деца и 374 учебни заведения

Областна администрация-Пловдив стартира проект за създаване на платформа „Безопасно и посещаемо училище. В изпълнение на решение на Министерски съвет за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст от 5 до 16-годишна възраст по инициатива на губернатора на Пловдив Здравко Димитров бе подписано споразумение за сътрудничество между всички участници и изграждане на информационна система между 26 институции.

Проектът е пилотен за страната и впоследствие ще се надгражда и ще прерасне на национално ниво, като на следващия етап, по искане на областния управител на Пловдив Здравко Димитров в информационната система ще бъдат включени всички деца от раждането до 18 годишна възраст.

В обхвата на информационната система на Област Пловдив влизат 374 училища и забавачки и 87 766 деца в училищна и предучилищна възраст. Екипите са от представители на всички 26 институции, а числеността им е над 900 души. За 18-те общини в Пловдивска област са създадени са 23 екипа, като на територията на Пловдив действат 6 от тях заради районното делене на града под тепетата.

„Целта на проекта е по-лесно да се следят процесите на миграция и възможностите за настаняване на децата в детски заведения до завършване на средно образование. Основна цел на програмата е децата да се върнат в училище и да се задържат в образователната система. На този етап са предвидени 50 базови мерки и автоматично сигнализиране на отговорните институции (МВР, РУО, Социални служби и т.н). Мерките имат за цел да се повиши ефикасността на процедурата за отпускане на семейни и други помощи на нуждаещите се семейства, а също така и за координирани действия при налагане на санкции спрямо родителите, които не изпълняват задълженията си спрямо Закона за училищното и предучилищно възпитание и Закона за закрила на детето”, коментира губернаторът на Пловдив Здравко Димитров.

След анализ ще бъдат изготвени конкретни мерки по отношение на всяко дете, което е идентифицирано като необхванато, отпаднало или застрашено от отпадане от образователната система, и ще бъде търсено съдействие от компетентните институции за прилагане на индивидуален подход към всяко дете за решаване на проблема.

Според областния управител на Пловдив чрез реализирането на информационната система ще се спестят огромни разходи за транспорт, командировки, пощенски разходи и човешки ресурси.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.