В Пловдивския окръжен съд стартира процесът срещу екскмета на Куклен и бизнес дама

Бившият кмет на Община Куклен Костадин Павлов.

Съдебният процес срещу бившия кмет на Община Куклен Костадин Павлов и пловдивската бизнес дама Надежда Минчева стартира в понеделник в Окръжния съд в града под тепетата, като обвиненията срещу тях са за подкупи, търговия с влияние, длъжностно и документни престъпления. За 11 декември е насрочено разпоредително заседание само с участие на страните и без свидетели. Костадин Павлов е обвинен за това, че в периода от месец април до 14 май20

13 г. в качеството си на изпълняващ изпълняващ длъжността „кмет” чрез Ангел Ярев е приел подкуп от 3000 лв. от Надежда Минчева, за да я уреди с поръчка за доставка на храни в детска градина и домашен социален патронаж.

На 14 май 2013 г Костадин Павлов е превишил властта и правата си по ЗОП, като е отворил пликовете, съдържащи ценовите оферти на участниците в конкурса, запознал се е със съдържанието им и ги е сверил с тази на "Надежда - 2000" ЕООД - фирмата на Надежда Минчева, която му е дала подкупа. Така пловдивската бизнес дама била облагодетелствана в спечелването на поръчка от 74 327 лв., представляващи стойността на едногодишен договор по обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение - Куклен и за Домашен социален патронаж. Освен това на 14 май Костадин Павлов е скрил чужди документи - ценовите предложения на "Надежда - 2000" ЕООД, внесени от Надежда Минчева в Община Куклен по същата обществена поръчка , с цел да причини вреда другиму - на „Петров комерс” ЕООД-Пловдив, „ВВВ-Дистрибуция и логистика” ЕООД - Асеновград и „ЕС ЕНД ДИ Корпорейшън” ЕООД - Пловдив и да набави за себе си и за „Надежда-2000” ЕООД облага – документно престъпление (укриване на документи) по чл.319 от Наказателния кодекс. На 10 юни 2014 г. Костадин Павлов е приел от Надежда Минчева чрез Ангел Ярев дар-пари в размер на 1200 лева, за да упражни влияние върху юриста Айтен Салим, член на комисия за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, във връзка със службата му.

Надежда Минчева пък е е обвинена в предлагане на подкуп на длъжностно лице в общ размер на 4200 лв. и търговия с влияние. Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които бившият кмет на Куклен Костадин Павлов е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лева, конфискация на до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност. Надежда Минчева пък може да получи присъда лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 000 лева. Павлов и Минчева са в момента с мерки за неотклонение „парична гаранция" от по 4000 лева. През миналия месец Надежда Минчева получи оправдателна присъда от Пловдивския окръжен съд по идентични обвинения по дело, в което бе замесена бившата кметица на 85-хилядния район „Централен” в Пловдив Райна Петрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право