В пловдивски район приключи социален проект в помощ на 160 възрастни и болни хора

В район „Южен” в Пловдив приключи социален проект, по който 160 души с трайни увреждания и самотно живеещи бяха подкрепени от новосъздадения Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Проектът „Независим живот” стартира на 1 януари 2016 г. и продължи две години с финансиране от близо 500 000 лв. от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”.

Ефектът от дейностите, които имаха за цел да подобрят качеството на живот и достъпа до услуги на една особено уязвима група, каквито са възрастните хора, беше представен по време на заключителна пресконференция. „За нас най-ценното постижение е, че успяхме да предложим услуги, които са близо до нуждите на хората.

Комплексният подход към потребностите на тези хора и предлагането на здравна грижа, социална подкрепа и помощ в домакинството в най-голяма степен гарантира, че хората с увреждания и самотно живеещите възрастни хора, които трудно се справят сами в ежедневието си, няма да попаднат в социална изолация и бедност. Освен това дадохме шанс на техните близки и роднини, които бяха ангажирани с грижата за нуждаещите се да се върнат на пазара на труда, а в това време някой професионално да ги замести. Отдавна у нас се говори, че социалните услуги трябва да са гъвкави, да са почасови, да съчетават различен тип грижа и да предлагат индивидуален подход. Този проект направи точно това”, коментира кметът на „Южен” Борислав  Инчев.

За изпълнение на проекта бяха назначени 81 лични асистенти и 12 социални асистенти. Те подкрепяха възрастните хора в поддържането на домакинството, пазаруването, посещенията при лекар, но също така им помагаха за създаване на социални контакти, посещение на културни събития, писане и подаване на документи. Също така се предоставяха услуги и от медицинска сестра, рехабилитатор и психолог.  „Беше направена социална оценка на всеки отделен потребител, за да се определи от каква подкрепа има нужда. После предоставихме на нуждаещите се възможност да получат грижа в семейна среда въпреки ограниченията си. Това е най-добрата алтернатива на институционализацията”, категорични бяха от екипа на проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони