В Пловдив демонтират жп линия, по която са минавали Ким Ир Сен и Ерих Хонекер

Неизползваема от дълги години жп линия в Пловдив, свързваща директно София с Карлово и Хисаря, без да се минава през Централна жп гара, скоро ще отиде в историята, съобщи кметът на район „Западен” в града под тепетата Димитър Колев.

Служители на Национална компания +Железопътна инфраструктура” вече започнаха демонтаж на съоръжението, пресичащо района от улица „София” до булевард „Копривщица” и наричано от местните хора „Глухата линия”, тъй като по нея отдавна не минават никакви влакове.

„Единствените влакове, които някога съм виждала да минават оттук бяха две специални композиции с бронирани стъкла на прозорците на купетата и вагоните. С тях се возеха някогашните комунистически лидери на КНДР Ким Ир Сен и на ГДР Ерих Хонекер, които след официалните си посещения в София отиваха в курорта Хисаря да лекуват различни свои болежки. Тогава даже на живо видях и двамата, които дори ни махаха за поздрав отвътре. Те обаче бяха и много здраво охранявани – на рампата на всеки от специалните вагони стоеше войник с автомат”, спомня си 80-годишната пловдивчанка Иванка Николова. Тя и останалите жители от квартала, заключен между софийската и карловската жп линия, се надяват след демонтажа на Глухата линия трасето да се превърне в пешеходна зона или велоалея, тъй като е тясно за улица. „След като от НКЖИ премахнат жп линията, Община Пловдив ще поиска от Министерството на транспорта и съобщенията отворилото се трасе да й бъде прехвърлено.

Линията се демонтира по желание на жителите в района. Тя е неизползваема от десетилетия, а трасето й на места бе обрасло с огромни треви и приличаше на джунгла. Предвидили сме през 2018 година да започнем проектиране на нова улица и паркинги, които ще бъдат разположени по протежение на трасето”, заяви кметът на район „Западен” Димитър Колев.

Коментари

Задължително поле