Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

В Пловдив извадиха 7,5-сантиметров тумор от носа на 42-годишен мъж

За първи път в България днес в Интегралния център на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив бе направена ендоскопска операция за премахване на ангиофибром – доброкачествен тумор на носната кухина. Хирургичната интервенция извърши професор д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги” и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет-Пловдив. Операцията бе направена в рамките на провеждащия се курс за следдипломна квалификация на млади оториноланинголози – специалисти по ушно-носно-гърлени болести.

Пациентът с ангиофибром е 42-годишен мъж от Стара Загора, който е насочен е за операция в Интегралния център на УМБАЛ “Свети Георги”, защото той е единственият в страната, разполагащ с подобна система за ендоскопска ендоназална хирургия. Дълги години пациентът е имал силно затруднено дишане през дясната носна половина, намалено обоняние, периодично кръвотечение от носа. Туморът е бил с дължина от 7,5 см и ширина от 3,5 см ширина и на практика е заемал цялата носна кухина, като е започнал да слиза и назад в устната кухина, избутвал е околните структури, носната преграда и синусите от дясната страна. Операцията е продължила 3 часа, като първоначално с ендоскоп са идентифицирани залавните места на тумора.

Размерът му постепенно е бил намален с помощта на каутеризация – процес на разрушаване на тъкани чрез термично, химично, електрическо или лъчево. Открито е типичното място на този тумор – в задните отдели на носната кухина, идентифицирана е и основната артерия, която го захранва. След нейната каутеризация постепенно туморът е освободен от всички структури, които го придържат, и е изваден през носа. Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, имат локален деструктивен растеж, затова на пациента не предстоят други операции или терапии. До 48 часа след операцията той ще бъде изписан от болницата, уточни проф. д-р Карен Джамбазов. Той работи в екип с д-р Марин Даракчиев, УНГ специалист и директор на МБАЛ “Д-р Братан Шукеров”, д-р Александрина Топалова, специализант по УНГ болести, и медицинската сестра Славка Щерева.

Днес бяха направени и 2 операции на слъзните пътища. През изминалите дни на курса са оперирани пациенти с полипози и хронични синузити. В медицинските случаи, включени в курса, се демонстрират основно ендоскопски операции на всички синуси при хроничен синузит и полипи в носа, при изкривена носна преграда и затруднено дишане, както и ендоскопски операции на слъзната торбичка. “Всички тези операции се извършиха без външни разрези. Използван бе естественият отвор на носа като достъп за цялостното премахване на патологичния процес”, допълни проф. Джамбазов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.