В Пловдив извършиха уникална ендоскопска операция за премахване на тумор на хипофизата

Уникална ендоскопска операция за премахване на аденом (тумор) на хипофизната жлеза извършиха в Интегралния център на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив. Пациентът бе 50-годишен мъж от пловдивско село, а достъпът до хипофизната жлеза, намираща се в малка костна ямка на черепната основа, бе осигурен през носната кухина (т.нар. трансфеноидален достъп). Затова водещият операцията бе специалист по оториноларингология - УНГ хирургът проф. д-р Карен Джамбазов, който е и изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги". Заедно с него в операцията се включиха д-р Владимир Наков от Клиниката по неврохирургия на "Токуда Болница", доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Свети Георги" и д-р Иво Кехайов, неврохирург от същата клиника. Възстановяването от интервенцията за пациента е в значително кратки срокове - след едно денонощие той вече е на крака.

"Все още обичайното лечение при микроаденом на хипофизата включва само прием на медикаменти, а класическият трансфеноидален метод е микрохирургичен - под микроскоп. Ендоскопският ендоназален подход в световен мащаб става все по-предпочитан поради по-добрата непосредствена визуализация на оперативното поле, а операциите се извършват след консултации с неврохирург. След хирургичната намеса пациентите могат да водят нормален живот", коментира проф. д-р Карен Джамбазов.

Той обясни още, че не всички аденоми може да се оперират през носната кухина. Методът се прилага, когато туморът е в т.нар. "турско седло" - костната ямка. Транскраниалната (отворената) операция се извършва при тежки случаи, когато туморът излиза извън пределите на "турското седло". Поради високия риск от усложнения съвременната неврохирургия прибягва до този метод, когато е невъзможно туморът да се отстрани ендоскопски.

Интегралният център, който е част от струващия 3,4 млн.лв. високотехнологичен център за трансфер на знания и здравни технологии, е оборудван с О-рамо, навигационна система и модерна ендоскопска апаратура. В момента УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е единствената болница у нас, разполагаща с подобна система за високоспециализирана хирургия.

Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата; ендоскопски операции на базата на черепа; неврохирургични интервенции върху мозъка, изискващи невронаигация и микроневрохирургия; миниинвазивни операции на гръбначния стълб и корекции на малформации при деца и възрастни.

Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се наблюдават в реално време чрез видеовръзка, обясни проф. Карен Джамбазов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве