Френската полиция задържа петима души във връзка със смъртоносното нападение в Парижката префектура

Ето ги жертвите на убиеца от Чикаго

Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Проблем със сензорите на Tesla Електрониката не улавя бързо движещи се обекти, които изведнъж попадат в обсега на автомобила

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

В Пловдив изследват безплатно за ХИВ/СПИН в Международния ден за борба с болестта

Безплатни и анонимни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще бъдат извършвани в Пловдив навръх Международния ден за борба с болестта – 1 декември, от 14 до 16.30 часа на площад „Централен“ в мобилен кабинет до Сладоледената къща. Инициативата е на фондация „Авис вита“, която работи съвместно с Община Пловдив по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции“.
Същата безплатна услуга ще се предлага в четвъртък и в кабинета за анонимно консултиране и изследване за СПИН към Регионалната здравна инспекция на ул. „Перущица“ 1 от 9 до 16.30 часа.
2.5 милиона души живеят с ХИВ в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО). 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция у нас са се инфектирали по сексуален път, сочат данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.
От началото на годината са открити нови 116 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са нараснали официално на 2383. По данни на здравното министерство се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо 4 пъти по-голям от броя на жените. И през тази година 3/4 четвърти от новите случаи са мъже, а 1/4 – жени. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11%  – при инжекционна употреба на наркотици.
Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години. По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градове като София – 48 лица, областите Пловдив – 15 лица, Варна – 12 лица, Враца –  5 лица, Пазарджик – 4 лица, Русе – 3 лица, Бургас, Сливен и Плевен – по двама души.
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.