В Пловдив изследват безплатно за ХИВ/СПИН в Международния ден за борба с болестта

Безплатни и анонимни изследвания и консултации за ХИВ/СПИН ще бъдат извършвани в Пловдив навръх Международния ден за борба с болестта - 1 декември, от 14 до 16.30 часа на площад "Централен" в мобилен кабинет до Сладоледената къща. Инициативата е на фондация "Авис вита", която работи съвместно с Община Пловдив по програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции".

Същата безплатна услуга ще се предлага в четвъртък и в кабинета за анонимно консултиране и изследване за СПИН към Регионалната здравна инспекция на ул. "Перущица" 1 от 9 до 16.30 часа.

2.5 милиона души живеят с ХИВ в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО). 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция у нас са се инфектирали по сексуален път, сочат данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.

От началото на годината са открити нови 116 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са нараснали официално на 2383. По данни на здравното министерство се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо 4 пъти по-голям от броя на жените. И през тази година 3/4 четвърти от новите случаи са мъже, а 1/4 - жени. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% - при хомо/бисексуален контакт, а 11%  - при инжекционна употреба на наркотици.

Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години. По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градове като София - 48 лица, областите Пловдив - 15 лица, Варна - 12 лица, Враца -  5 лица, Пазарджик - 4 лица, Русе - 3 лица, Бургас, Сливен и Плевен - по двама души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони