В Пловдив има на склад още 1700 т сол, 80 т препарати и 2000 т пясък

Прогнозите на метеоролозите за обилни и непрекъснати 5-дневни снеговалежи в края на тази и началото на следващата седмица се посрещат сравнително спокойно от директора на общинско предприятие "Чистота" в Пловдив Иван Стоянов.

"Все още имаме на склад над 1700 тона сол, 80 тона калциев хлорид и близо 2000 тона пясък, който ни стои от 5 зими насам. Ситуацията може да стане силно притеснителна за нас, ако обилните снеговалежи, каквито Пловдив не помни от дълги години насам, продължат и през февруари и март", коментира инж. Иван Стоянов.

Последният 36-часов снеговалеж е глътнал около 700 тона сол, но при него снегорините и солоразпръсквачите на ОП "Чистота" и подизпълнителите от фирма "КМД" са били непрекъснато по булевардите и улиците на града под тепетата. "Може да се наложи да сменим "тактиката" и да почнем да чистим, когато снегът спре. Така ще икономисаме доста сол и химически препарати, а и ще има по-голям ефект от усилията ни - при последния снеговалеж ръсехме нонстоп сол и изчиствахме асфалта по булевардите и основните пътни артерии до черно, а след 10 минути те бяха побелели от сняг", допълва шефът на "Чистота".

От Община Пловдив не са обявявали обществена поръчка за нови количества сол и калциев хлорид, тъй като по предварителни разчети наличните на склад е трябвало дори да останат за следващата зима. "Трябва да се допитам до общинските юристи по какъв начин можем превантивно да се запасим, тъй като бюджетът за 2017 г. ще се гласува чак на 26 януари", коментира директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов.

Област за прикачени файлове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони