В Пловдив обявиха война на пироманите, чакат ги глоби до 3000 лв.

Градската управа под тепетата обяви война на пироманите в Пловдив, които ги чакат солени глоби от 300 до 3000 лева, ако бъдат хванати да гърмят пиратки, бомбички и фойерверки на обществени места или ги хвърлят в краката на хората по улиците, площадите, парковете и междублоковите пространства.

Изрично е забранена и продажбата на пиратки, бомбички и фойерверки по пазарите в града, като нарушителите, ако са юридически лица, може да бъдат санкционирани с глоби в размер от 300 до 30 000 лв. Екипи на „Общинска полиция”, „Общинска охрана” и служители на шестте районни полицейски управления от структурата на Областна дирекция на МВР-Пловдив ще дежурят през петте почивни дни и ще обикалят нонстоп по булевардите и улиците на бъдещата Европейска столица на културата – 2019.

В навечерието на миналогодишните празници кметът на Пловдив Иван Тотев издаде изрична заповед за абсолютна и тотална забрана за използване на пиротехнически ефекти на площад „Стефан Стамболов” в новогодишната нощ и се очаква сега да стори същото.

Заповед за забрана на фойерверките и пиратки на обществени места вече е подготвена в Община Пловдив и до часове ще бъде сведена до знанието на районните кметове и пловдивчани, защото е актуална преди новогодишните празненства, когато пукотевицата е поголовна, твърдят от градската управа под тепетата.

Кметът Иван Тотев вече е издал заповед за спазване на противопожарните норми по време на петте почивни дни по Коледа, която е разпратена до всички ръководители на общински учреждения и до шестимата районни кметове. Всеки един от петимата заместник-кметове на градоначалника ще следи за нередности по един ден от петте почивни между 23 и 27 декември.

24-часови дежурства ще има през петте почивни дни и в спешните сектори и отделения на двете държавни болници в града под тепетата – УМБАЛ „Свети Георги” и УМБАЛ „Пловдив” (бившата Окръжна болница). Там не си спомнят Коледа или Нова година без тежко пострадали. Тези покрай Рождество Христово са най-вече препили, преяли или жертви на битови скандали и семейни войни, докато в новогодишната нощ се приемат хора с откъснати пръсти на ръцете вследствие на неправилно боравене с пиратки и бомбички. Навръх миналата Нова година в Университетска болница „Свети Георги” е имало три подобни случая.

Нито една от социалните трапезарии, които осигуряват безплатен топъл обяд за 2060 бедни пловдивчани, няма да дежури през петте почивни дни за Коледа. Така социално слабите хора в града под тепетата ще трябва да разчитат на своите минимални доходи, тъй като за разлика от предишни години сега за Рождество Христово няма да си раздават и пакети с хранителни продукти. От Община Пловдив обясни това с факта, че тогава социалните трапезарии са работели само през зимата, а сега на бедните, болни и възрастни хора се осигурява топла супа, основно ястие и хляб през всичките 4 сезона от годината и храната е по-качествена.

Жителите на Пловдив със сигурност няма да останат без ток и да мръзнат в домовете си през петте почивни дни за Коледа, гарантират от „Eлектроразпределение Юг“ (част от EVN). За целта 75 екипа на електродружеството с централа в Пловдив ще дежурят по празниците и са в пълна бойна готовност да реагират при необходимост от отстраняване на евентуални аварии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България