В Пловдив отчитат над 1,5 т боклук по проект за разделно събиране в краен квартал

Все по-добри резултати бележи пилотният проект за разделно събиране на отпадъци "От врата на врата" в квартал "Коматево" в Пловдив, по който за месец и половина след старта му са събрани над 1,5 тона боклук. Това съобщиха шефът на общинска дирекция "Екология" Василка Чопкова и директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов.

Два пъти месечно на точно определени дати и часове екипи на "Чистота" събират 50-литровите жълти чували, които бяха раздадени в началото на месец май на домакинствата, за да изхвърлят в тях отпадъци от пластмасови, метални и хартиени опаковки.

При трите досегашни събирания - на 3 и 17 май и на 7 юни броят на чувалите е съответно 80, 200 и 340, което бележи увеличение от над 4 пъти.

Първите  резултати са оптимистични за успешно приключване на проекта, твърдят Василка Чопкова и Иван Стоянов, които лично участваха в разяснителната кампания в Коматево за ползите от разделното събиране на отпадъците. В резултат на това към проекта по собствено желание се включиха и хората от жилищните блокове в квартала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България