В Пловдив пишат нова наредба заради платените паркоместа пред блока

Общинската администрация се отказа от идеята за търгове и конкурси, заменя я с точкова система

Работна група пише в момента нова общинска наредба, касаеща платените паркоместа пред блока, одобряването на схемите за тях и всички детайли и неизяснени неща като скоби, бариери и евентуални търгове и конкурси за най-желаните позиции за паркиране пред многоетажните блокове и сгради.

Градската управа под тепетата се отказа от първоначално лансираната си идея за организиране на явни търгове с наддаване или конкурси и е на път да я подмени с точкова система, подобна на тази при кандидатстване в общинските детски градини.

Докато не бъде изготвена новата наредба, не мине общественото й обсъждане и не бъде гласувана от старейшините в местния парламент, Община Пловдив няма да отдава срещу заплащане от 20 лв. месечно нито едно паркомясто в новоизградените паркинги, въпреки че в шестте районни кметства има вече подадени близо 1000 заявления за тях, а някои отлежават по папките и чекмеджетата вече 6-7 месеца.

Близо стотина от тях за паркинга на улица „Генерал Данаил Николаев” край кино „Арена”, който е готов още от декември 2016 г., а местата в него са определени със съответната схема от администрацията на район „Централен”.

В централната част на Пловдив има още няколко подобни напълно готови за отдаване под наем на желаещите паркинги, а същата е ситуацията и в районите „Тракия” и „Южен”, докато все още по-назад с „материала” с паркоместата са в райкметствата „Западен”, „Северен” и „Източен”, където все още са в процес на премахване на старите метални гаражни клетки и облагородяване на площите, върху които те са разположени.

„Осъзнахме, че търг във варианта, който е в момента, може да доведе до определени изкривявания, защото дава предимства на хората с по-големи финансови възможности. Ако пък направим конкурс, то тогава какво точно ще оценяваме – модела, цвета, вида или годините на колата ли?! Затова се отказахме и от този вариант, тъй като това не е работещ механизъм. Затова има създадена група, която работи усилено и се надяваме скоро да даде детайлни и конкретни предложения, които да влязат за обсъждане в ОбС и ако се приемат, да се премине към изпълнение на процедурата“, коментира кметът на район „Южен” Борислав Инчев (Патриотичният фронт).

Той и останалите петима районни кметове от ГЕРБ са напълно единодушни, че новият нормативен документ, който ще бъде изготвен и гласуван, трябва да осигури и гарантира равнопоставеност за всички, за да не се стига до обжалвания и дела в Административния съд или междусъседски разпри и войни.

Тепърва ще се обсъждат и предимствата и недостатъците на т.нар. „точкова система”, която предвижда бонуси да получават хората със собствено жилище, регистрация на автомобила в Пловдив, повече деца в семейството и други подобни критерии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България