В Пловдив почитат паметта на военните кореспонденти, отразявали Освобождението ни

Паметен знак на военните кореспонденти, отразявали събитията на Балканите през 1877/1878 година, ще бъде открит на 16 ноември в Пловдив. "В този период от Балканите информация за военните действия в региона предават 47 журналисти от Русия, Северна Америка, Прусия, Австрия, Франция, Швеция, Италия, Испания и Румъния.

Датата на церемонията по откриването на паметния знак на военните кореспонденти е 16 ноември, обявен от ООН за Международен ден на толерантността. А истинската толерантност всъщност е израз на дълбокото убеждение, че култикултурността е богатство, а не бедствие. Тя е качество и изкуство, което трябва да се възпитава и развива. Толерантността за нас е средство за борба с омразата, с невежеството, с разделението на "ние" и "те". Тя е условие за мир, демокрация и устойчиво развитие", твърди председателят на Пловдивското журналистическо дружество "Европрес" Георги Найденов.

Той е един от основните двигатели на идеята за почитането на паметта на кореспондентите, отразявали Руско-Турската война през 1877-1878 г. и Освобождението на България с поставянето на паметен знак на улица "Фредерик Жолио Кюри" в града под тепетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони