В Пловдив премахват всички гаражни клетки до 31 май 2017 г.

Всички гаражни клетки в Пловдив, които са поставени върху общинска земя, трябва да бъдат премахнати до 31 май 2017 година, съобщи кметът на града под тепетата Иван Тотев в сряда при откриването на нов паркинг на бул. "Найчо Цанов" и ул. "Аспарух". "Мерките, които предприехме досега в тази насока не ни удовлетворяват. Затова решихме да преминем към скоростно решаване на този въпрос, а очакванията ни са след премахване на сегашните гаражни клетки паркоместата в града да се увеличат с 30%", заяви кметът Тотев. Той уточни, че който не премахме доброволно гаража си, общината ще го събори принудително, а през това време собствениците ще плащат обезщетение в размер на месечната такса от 29 лв., умножена по 1,5, тоест 43,5 лв. за месец.

Новите паркоместа в Пловдив ще се дават срещу заплащане, като сумата най-вероятно ще е 15 лв. Вече има доста заявки от живущите да плащат за паркоместа най-вече в районите "Централен" и "Южен". Живущите в някои от блоковете по бул. "Шести септември" и ул. "Родопи" дори настояват да се сложи бариера, за да не могат да влизат чужди коли на техните паркоместа. Кметът Иван Тотев ще внесе още на следващата сесия на местния парламент новата наредба, касаеща паркирането, с която на собствениците на гаражни клетки върху общинска земя ще бъде даден 5-месечен гратисен период да ги премахнат. Става дума за над 8000 метални клетки на територията на шестте района.

За решаване на тежкия проблем с недостига за места за постоянно увеличаващия се брой на колите в града под тепетата Община Пловдив планира през 2017 г. да започне строежа на 4 многоетажни паркинга. Вече са набелязани терени край бившия РУМ "Евмолпия" и на мястото на бившия ТЕЛК в район "Централен", до парк "Ружа" в "Западен" и срещу блок 15 в "Тракия".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони