В Пловдив се кланят пред икона, лекуваща рак, и част от покрова и ризата на Света Богорица и икона, лекуваща рак (СНИМКИ)

Снимки: Николай Спасов

Миряните в Пловдив и региона пълнят всеки божи ден митрополитския храм „Света Великомъченица Марина” , за да се поклонят и отправят молитва към Бог пред част от покрова и ризата на Света Богородица и пред  чудотворната икона на Света Богородица Всецарица, за която се твърди, че лекува и най-коварните човешки болести начело с рака.

Те бяха донесени в града под тепетата в навечерието на храмовия празник на 17 юли. Светините, които бяха донесени от  игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския манастир и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослов“ в Москва, ще бяха изложени за поклонение в митрополитския храм „Света Богородица” до 26 юли (сряда) вечерта. Бяха донесени у нас с личното благословение на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и на 27 юли (четвъртък) покровът и одеждите на Света Богородица ще бъдат пренесени в град Хисаря в храм „Св. Пантелеймон“ за поклонение от всички вярващи. На 28 и 29 юли 2017 г. те ще се намират в Смолян в храм „Св. Висарион Смолянски”.

„Над тези велики светини на християнския свят грее образа на Света Богородица Всецарица, който ни гледа ласкаво и ни облива с любовта си от тази тук свещена икона. Тази икона е точно копие на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица“, която се съхранява в манастира Ватопед на Света гора – Атон. Преди да бъде осветена, тя престоя, отнесена от двама наши братя, докосната до своя първообраз, за да попие чудодейната и чудотворна сила и да я разпръсква отнине и до века в нашия тук митрополитски храм, откъдето да благославя и майчински да се грижи за нашия любим православен народ от Пловдивска епархия”, заяви пловдивският владика Николай в словото си навръх храмовия празник на църквата „Света Марина”.

Дядо Николай съобщи тогава, че чудотворната икона на Света Богородица Всецарица е дарена на Пловдивската митрополия от депутата Йордан Цонев, който за заслугите си бе награден с орден „Свети апостол Ерм”. „Освен иконата на Света Богородица Всецарица тук са и  одеждите, с които майката на Самия Господ Иисус Христос е ходила по земята. Няма какво да говорим – Света Богородица е тук сред нас, телом и духом. Каквото и да кажем, ще е дребно, жалко и нищожно. Затова ви предлагам малко да помълчим и всеки сам, на ум, да отправи молитва към Божията майка и да й благодари за безкрайната милост, с която тя благоволи да ни удостои днес”, завърши словото си пловдивският владика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България