В Пловдив събират пари за лечението на 11-годишно момче, страдащо от прогресивна мускулна дистрофия

Младежката организация на Rotary International – Интеракт клуб Пловдив събира пари за лечението на 11-годишния Даниел Иванов, страдащ от прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен, която води до постепенното отслабване на мускулатурата на тялото, цялостно обездвижване, сърдечна и дихателна недостатъчност.

До седемгодишната си възраст Дани е активно, безгрижно и весело момче, но неочакваната смърт на баща му от инфаркт през 2013 г. отключва тежкото заболяване и задълбочава трагедията в семейството. За да помогнат на момчето и майка му да наберат необходимата сума, пловдивски ученици организират благотворително R.N.BAND HIP-HOP PARTY „Да изправим заедно Дани”, като всички събрани пари от входни билети по 7 лева на събитието в „Бедрум” ще отидат по сметката на болното дете, на което може да се помогне и с дарителски SMS на номер 17777 с текст DMS DANI.

„Когато разбрахме за заболяването, Дани не беше достатъчно голям, за да проумее както се случва. И до голяма степен все още няма представа, тъй като е като всички останали деца, макар да се чувства различен. Не иска да прави хилядите упражнения, защото му доскучава и се оплаква от рехабилитацията, а аз се опитвам да му обясня, че това ще е част от живота му и занапред”, коментира майката Милена Бялкова.

През май 2017 г. Дани е прегледан от турския проф. Ердал Карайоз, който заедно със своя екип в реномираната болница „Лив Хоспитал-Истанбул“ използва иновативни методи за лечение със стволови клетки на мускулни дегенеративни заболявания. Резултатите са изключително обнадеждаващи и при заболяването на Дани.

С помощта на роднини и приятели, майката Милена Бялкова успява да събере средствата за първите две процедури, които се провеждат през септември и октомври. На семейството и близките обаче е непосилно набавянето на още 24 000 американски долара за останалите три манипулации ,необходими до края на годината за първия курс на лечение. А подобрението в състоянието на Дани е налице и той очаква с нетърпение следващата процедура през месец ноември. „Всеки малък успех го прави щастлив. Трябваше да го видите онзи ден, когато успя да се изправи едва за няколко секунди!“, разказва със сълзи в очите майката на Дани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България