Административният съд извърши оглед на 4 чувала с бюлетини по изборно дело Казусът е по жалба за избор на общински съветници в Горна Оряховица

Томислав Дончев: Имаме добре функционираща система за управление на средствата от ЕС

Лечков поиска БФС със съд

Бизнесът и професионалните гимназии се обединяват за преодоляване на кадровата криза

Разбиха две нелегални фабрики за производство на цигари в Словения и Будапеща (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Кметът Фандъкова да започва изпълнението на обещанията веднага, няма нужда от 100 дни Групата на "БСП за България" ще бъде единствената опозиция, както беше и в миналия мандат, заяви лидерът на столичните социалисти

Съветник на Владимир Путин изпрати съболезнования за кончината на Павел Васев

28-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя Силистра – Добрич

Цистерна със сода се обърна на „Хемус“ (СНИМКИ)

Шести историк заслужи наградата „Проф. Рашо Рашев“

Каракачанов: Отбранителните способности на Въоръжените сили трябва да се изграждат в синхрон

Съдят строител, измамил варненка с над 45 000 лв.

Мъж от Ахелой млати инспектор, задето му убиват прасетата

Разбиха група за разпространение на наркотици в София

Административният съд в Търново прекрати дело за избор на кмет на Ореш

В Пловдив ще вдигат пантеон на загиналите в петте войни

В Пловдив ще вдигат пантеон на загиналите в петте войни
Пантеон за преклонение пред паметта на загиналите за България ще бъде изграден в Пловдив в подножието на Младежкия хълм (Джендем тепе).
Идеята е на инициативен комитет от 14 души, сред които са сегашният кмет Иван Тотев и един от предшествениците му – д-р Иван Чомаков, бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, директорът на Регионалния Исторически музей Стефан Шивачев, бригаден генерал Явор Матеев, председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, обществениците Лука Станчев и Георги Иванов-Жорж Трак и др.
Целта на мемориалния комплекс да има място за преклонение пред всички, дали живота си в петте войни за национално обединение –  Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. „Пловдив остана един от малкото градове, в които няма мемориал, обединяващ всички хора, свързани с историята на града и България, затова решихме независимо от идеологическите пристрастия да направим този мемориал“, каза кметът Тотев. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев обясни, че пловдивските военни поделения са участвали в едни от най-големите битки по време на петте войни.
„Тази история трябва да бъде жива и може да бъде жива. И това може да се случи чрез пресъздаването й по един художествен начин – чрез създаването на такъв пантеон“, декларира Шивачев. Според различни изследвания над 1300 пловдивчани са загинали в тези пет войни.
Предстои ОбС-Пловдив да даде съгласието си за градежа на пантеона, който трябва да бъде завършен през 2018 г. Приблизителната му стойност ще е 400 000 лв., а до дни ще бъде оповестена дарителска сметка. Първите дарители ще са 14-те видни общественици от Инициативния комитет. Кметът Тотев уточни, че Инициативният комитет е отворен и в него може да се включи всеки желаещ. За изработка на идейния проект на мемориала, който ще има 5 входа като символ на петте войни, ще бъдат поканени петима пловдивски автори.
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.