Пиян шофьор е виновен за катастрофата, в която загина сръбският певец Шабан Шаулич

Карлос Контрера от ВМРО: Гетата са язва – на ход са МВР, Прокуратурата, КПКОНПИ и съдебната власт

Кирил, коафьорът на Мис Свят Салонът на българина е номер 1 в Канада и финалист в наградите на Северна Америка

200 000 души протестираха срещу съдебния процес на 12-те каталунски лидери

Клиентка спечели срещу енерго, няма да плаща 2 681 лв. за ток Изправността на електромера е отговорност на дружеството, не на клиента

БСП напуска парламента Това реши Националният съвет на партията

Издирват 19-годишен младеж от ромския квартал за убийството в Кюстендил

Известният сръбски певец Шабан Шаулич е загинал в катастрофа

Модерен автополигон изграждат в Горна Оряховица Инициативата е получила одобрението на местната власт

Мащабна операция за обезвреждане на бомба от Втората световна война в Париж

Автобус и тролей се удариха на Орлов мост в София

Знакова сграда ще приюти социални институции

Рязко увеличаване на децата, извършили противообществени прояви в Търговище Кражби и повреждане на обществено имущество са основните прояви

Удостоиха с грамота единственото приемно семейство в Ресен Повод бе Международният ден на спонтанните актове на доброта

Георги Дерменджиев: Напълно наясно съм защо „Левски“ няма трофей 10 години

„В полите на Витоша” – многогласието на поезията Над 100 поети в дванадесетото издание на Националния конкурс за поезия

Кристина Белчева, Анжела Димчева и Биляна Генова

Повече от 100 поети се включиха в дванадесетото издание на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша” – 2018, организиран от Дирекция „Култура” на Столична община. Церемонията по награждаването събра ценители на поезията на 13 юни в Студио 5 на НДК. Журито, в състав – Атанас Капралов, Захари Иванов и Димитър Христов, беше затруднено в оценката поради високото ниво на получените творби. Затова освен наградите по статут, бяха връчени и допълнителни отличия. За съжаление част от наградените не уважиха церемонията. Първа награда беше присъдена на поета Владимир Стоянов (Варна), а пластиката беше връчена на негов представител от зам.-кмета на София по финанстите – Дончо Барбалов. С Втора награда беше отличена Анжела Димчева (поетеса и журналист от в. „Труд”), като тя беше поздравена от Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура” на Столична община. Трети награди заслужиха Петя Иванова (Габрово) и Диляна Христова (Димитровград). Специална награда за цялостно творчество беше присъдена на Иван Бързаков.

Събитието се водеше от актрисата Кристина Белчева, която представи специално издадения алманах с най-добрите стихотворения: „Всеки един поет е дал частица от себе си на нашия конкурс, това е безценно, ако имахме възможност, щяхме да наградим всички!”

От името на Съюза на българските писатели Димитър Христов обяви, че Грамота за талантливо представяне получава поетесата Катя Кремзер (Виена). Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели – съобщи, че награждава поета Васил Сотиров със Специална награда – равностойна във финансово изражение на Първата награда. Освен това той награждава поета Марин Куманов с издаване на негова книга. „В огромния куп с поезия аз номинирах двадесет много добри стихотворения – тук участват изключителни професионалисти. Сред тях има творци със стил, с важни послания. Словото държи Куманов жив и ние трябва да уважим неговата борба за живот! Обичта и уважението към Васил Сотров са споделени от всички членове на Асоциацията на софийските писатели” – обобщи Захари Иванов.

Тържеството завърши с концерт по стихове на големи поети, осъществен от Кирил Калев (директор на програма „Христо Ботев”, БНР) и неговия оркестър (Мишо Шишков, Ирина Шишкова, Свобода Боздуганова).

Очевидно конкурсът „В полите на Витоша” се развива и магнетичното му влияние е стимулиращо за поетите и институциите в София, ангажирани с родната словесност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.