Octavia порасна още и се включва в контакт Автомобилът на Skoda предлага най-голям товарен капацитет в своя сегмент

ВМРО: Братя от Македония, не прекалявайте!

Марк Жирардели: С новия кмет на Банско мислим в една посока за развитието на ски зоната

Домоуправител крие осем чувала канабис в изба в Поморие

Министър Аврамова: Цената на водата ще остане социално поносима, въпреки водната криза

Стриптизьор-пожарникар посети дом за възрастни хора (ВИДЕО) 89-годишна жена "получи" за Коледа специален танц в скута

Без промяна при изписването на лекарства за хронично болните пациенти

Френски полицаи застреляха мъж, заплашил ги с нож

Отпадат бележките за получени доходи

Пешеходец блъснат и убит на място от кола в Монтана

252 615 домакинства ще получат помощи за отопление този сезон

Съдят жена и мъж, опитали да вкарат дрога в затвора

Малки таланти редят юбилейна изложба в арт салона на Апелативния съд "Пльок" представя шарени творби на възпитаници на школа "Дедал"

Арестуваха ромка с дрога в гащите Скътала 15 пликчета „чай за пушене“

Шарл Мишел: Очакваме възможно най-скоро гласуване в британския парламент по споразумението за Брекзит

„В полите на Витоша” – многогласието на поезията Над 100 поети в дванадесетото издание на Националния конкурс за поезия

Кристина Белчева, Анжела Димчева и Биляна Генова

Повече от 100 поети се включиха в дванадесетото издание на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша” – 2018, организиран от Дирекция „Култура” на Столична община. Церемонията по награждаването събра ценители на поезията на 13 юни в Студио 5 на НДК. Журито, в състав – Атанас Капралов, Захари Иванов и Димитър Христов, беше затруднено в оценката поради високото ниво на получените творби. Затова освен наградите по статут, бяха връчени и допълнителни отличия. За съжаление част от наградените не уважиха церемонията. Първа награда беше присъдена на поета Владимир Стоянов (Варна), а пластиката беше връчена на негов представител от зам.-кмета на София по финанстите – Дончо Барбалов. С Втора награда беше отличена Анжела Димчева (поетеса и журналист от в. „Труд”), като тя беше поздравена от Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура” на Столична община. Трети награди заслужиха Петя Иванова (Габрово) и Диляна Христова (Димитровград). Специална награда за цялостно творчество беше присъдена на Иван Бързаков.

Събитието се водеше от актрисата Кристина Белчева, която представи специално издадения алманах с най-добрите стихотворения: „Всеки един поет е дал частица от себе си на нашия конкурс, това е безценно, ако имахме възможност, щяхме да наградим всички!”

От името на Съюза на българските писатели Димитър Христов обяви, че Грамота за талантливо представяне получава поетесата Катя Кремзер (Виена). Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели – съобщи, че награждава поета Васил Сотиров със Специална награда – равностойна във финансово изражение на Първата награда. Освен това той награждава поета Марин Куманов с издаване на негова книга. „В огромния куп с поезия аз номинирах двадесет много добри стихотворения – тук участват изключителни професионалисти. Сред тях има творци със стил, с важни послания. Словото държи Куманов жив и ние трябва да уважим неговата борба за живот! Обичта и уважението към Васил Сотров са споделени от всички членове на Асоциацията на софийските писатели” – обобщи Захари Иванов.

Тържеството завърши с концерт по стихове на големи поети, осъществен от Кирил Калев (директор на програма „Христо Ботев”, БНР) и неговия оркестър (Мишо Шишков, Ирина Шишкова, Свобода Боздуганова).

Очевидно конкурсът „В полите на Витоша” се развива и магнетичното му влияние е стимулиращо за поетите и институциите в София, ангажирани с родната словесност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.