В Попово възстановиха паметника на Борис ІІІ

Бюст-паметникът беше открит по повод 80 години от военните маневри край града

„Миналото принадлежи на всички. Дали някой е съпричастен с една или друга личност, няма общо с миналото на България и нейната слава. Всички трябва да гледаме напред, но винаги да имаме предвид какво е било миналото и да черпим поука от него”. Това заяви в понеделник вечерта в Попово Симеон Сакскобургготски на церемонията за откриване на възстановения паметник на цар Борис ІІІ в града.

В Попово възстановиха паметника на Борис ІІІ

Тържеството се проведе на деня, в който местните отбелязват 80 години от т.нар. царски военни маневри, проведени в Поповско през 1937 г.

„С маневрите открито се пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява страната ни да поддържа редовна армия. За първи път по време на тези маневри България показва своята възродена сила. Демонстрирани са новосъздадени бойни подразделения”, каза в словото си кметът на Попово д-р Людмил Веселинов.

Той припомни, че по повод провеждането на ученията тогава в града е предприето мащабно благоустрояване. Построени  са били жп гарата, гимназията, павиран е бил центърът, а градът е бил електрифициран, изреди кметът и допълни, че всичко това е станало благодарение на цар Борис ІІІ. След смъртта му поповчани са издигнали първия паметник, който обаче е демонтиран и изчезнал в началото на 1945 г.

В Попово възстановиха паметника на Борис ІІІ

Идеята за възстановяването на бюст-паметника на царя е от 1992г., но се реализира едва сега, благодарение на усилията на инициативен комитет и лично на Маргарит Мицев.

„Днес възстановяваме историческата истина за Попово. През последния четвърт век ние не допуснахме да бъде унищожен нито един паметник на личност, свързана с историята на нашия град, независимо от политическите настроения. Така е правилно. Всички многократно се уверявахме, че насажданите политически ежби се отразяват пагубно върху стремежа ни за благоденствие  и просперитет. В този момент нека, всички заедно, да приемем за своя длъжност по-добрия утрешен ден на България. Да осъзнаем, че обединението, каквато е дадената титла на царя, е пътят, по който трябва да вървим”, каза още градоначалникът.

В официалната церемония участие взе и вицепремиерът Валери Симеонов, който поздрави поповчани за възстановяването на паметника на Царя Обединител.

„Ние отбелязваме преклонението си към един от най-големите българи в съвременна България. Един истински патриот, който остава в историята с три велики дела. Той не допусна България да влезе в преки военни действия във Втората световна. Почитаме огромните му заслуги за връщането, без да гръмне една пушка, на Южна Добруджа. Съдействието и огромните му заслуги за спасяването на българските евреи, както и възстановяването на българската армия след пагубния Ньойски договор”, каза Симеонов.

Церемонията, на която гостуваха представители на армията, църквата и други премина с военни почести. Счита се, че паметникът на Борис ІІІ е единственият в България.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони