В Преславско започва крайпътна санитарна сеч

Санитарна сеч на иглолистни дървета започва на територията на държавно горско стопанство "Преслав", край главен път I-7 от републиканската пътна мрежа. Това се налага, за да бъдат предотвратени пътни инциденти в резултат от падането на сухи дървета при силен вятър и снеговалеж. Решение за превантивните мерки е взето на работна среща в Областна администрация-Шумен, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Санитарната сеч ще се извърши в горските подотдели, граничещи с пътя между местностите "Омуртагов мост" и "Каменен кантон".

Създадени след 40-те години на ХХ век иглолистните култури на тази територия съхнат, въпреки предприетите лесовъдски мероприятия за спасяването им. Според специалистите това се дължи на неестествения им ареал на разпространение, недостига на почвена и въздушна влага през вегетационния период, както и високите летни температури, влошили състоянието им. Периодично извежданите сечи не дават желания резултат, а близостта с пътната артерия създава предпоставки за инциденти.

Санитарната сеч ще предотврати и опасността от възникването на горски пожари. В по–голямата си част площите, обект на санитарна сеч, са възобновени от естествена широколистна растителност, а в площите, където такава липсва е предвидено залесяване от ДГС „Преслав”, успокояват от СИДП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България