Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

В Преславско започва крайпътна санитарна сеч

Снимка: Архив

Санитарна сеч на иглолистни дървета започва на територията на държавно горско стопанство „Преслав“, край главен път I-7 от републиканската пътна мрежа. Това се налага, за да бъдат предотвратени пътни инциденти в резултат от падането на сухи дървета при силен вятър и снеговалеж. Решение за превантивните мерки е взето на работна среща в Областна администрация-Шумен, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

Санитарната сеч ще се извърши в горските подотдели, граничещи с пътя между местностите „Омуртагов мост“ и „Каменен кантон“.

Създадени след 40-те години на ХХ век иглолистните култури на тази територия съхнат, въпреки предприетите лесовъдски мероприятия за спасяването им. Според специалистите това се дължи на неестествения им ареал на разпространение, недостига на почвена и въздушна влага през вегетационния период, както и високите летни температури, влошили състоянието им. Периодично извежданите сечи не дават желания резултат, а близостта с пътната артерия създава предпоставки за инциденти.

Санитарната сеч ще предотврати и опасността от възникването на горски пожари. В по–голямата си част площите, обект на санитарна сеч, са възобновени от естествена широколистна растителност, а в площите, където такава липсва е предвидено залесяване от ДГС „Преслав”, успокояват от СИДП.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.