В родните щангите с доживотни наказания

Родната федерация по вдигане на тежести наказа до живот 18-годишната Даяна Димитрова за второ провинение в употреба на допинг. Състезателката от Добрич стана европейска шампионка до 20 години на първенството в Полша през октомври, но пробата й даде наличието на забранения стимулант фуросемид.

През 2017-а в теста й преди мондиала за кадети в Банкок бе открито същото вещество. А няколко месеца по-рано Даяна бе спечелила и първата си титла от европейското за кадетки.

Пред ръководството на федерацията нейният треньор Божидар Божилов е обяснил, че диоретикът е използван за сваляне на килограми преди състезанието. Димитрова не е била на лагер с националите, а се е присъединила към отбора директно на самолета за Полша. От централата определят случая като лична грешка на състезателката. Тя, както и треньорът й ще понесат също глоби.

Същевременно клубът на шампионката „Добрич“ се изважда от регистрацията на федерацията. А на националния треньор Иван Иванов се прави строга забележка за неспазване на принципи при определяне на състава.

По-рано през годината родната федерация плати на Международната централа глоба от $250 000 за хванатите с допинг 11 наши щангисти през 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт