Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

В Русия днес отбелязват денят на жертвите от политическите репресии на Сталин

Акцията „връщането на имената“ се провежда за десети път от нейното обявяване през 2006-а година. Целта ѝ е руското общество да си припомни жертвите на политическите репресии преди 80 години по време на разгара на най големите чистки по времето на съветския комунизъм и управлението на ръководителя на бившия СССР – Йосиф Сталин. Възпоменанието бе открито от Татяна Москолкова, която е упълномощения представител по правата на човека в Русия.

В словото си пред събралото се множество на площад Лубянка, където дълги години се намираше централата на съветската политическа полиция, осъществявала репресиите върху инакомислещите, тя обяви че на днешния ден се отбелязва голямата болка от тези събития, и че трябва да се намери необходимото мъжество, за да се осъществи покаянието на държавно равнище в Русия за извършените от органите на властта престъпления.

От 10 сутринта до 22 ч. вечерта ще бъдат четени имената на разстреляните в Москва по време на съветския терор. Едно от местата, станали известни с масовото избиване на невинни от съветският режим, се намира край Петербург, където в района на Виборг са убити по бързата процедура около 45 000 човека, между които свещеници и православни духовници, водещи учени и интелектуалци и високопоставени представители на съветската власт, както и правнучката на руския император Николай I.Тя, след като избягва от Октомврийската революция през 1917 г., се завръща в СССР през 20-те години, вярвайки на новите власти, но в средата на 30-те години е убита.

По ирония на съдбата на това място е убит и изпълнителят на волята на Сталин за масовите репресии Виктор Абакумов – министър на държавна сигурност в СССР. Броят на убитите от сталинските репресии между 20-те и 50-те години на миналият век според обществената организация „Мемориал“ е между 11 и 39 милиона граждани на тогавашния Съветски съюз.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.