На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

В руската република Коми искат българите да се върнат

От Пловдив започна официалното посещение у нас на ръководителя на Република Коми Сергей Анатолиевич Гапликов и постоянният представител на Република Коми при президента на Руската федерация Григорий Наскидович Саришвили, които се срещнаха с областния управител Здравко Димитров.

„Силният икономически обмен между България и Коми в недалечното минало е оставил дълбока следа в много български и руски семейства, чиито наследници продължават да поддържат паметта за този период. И сега повелите на времето отново ни събират, което отваря възможността за възстановяване на двустранните ни взаимоотношения, а за това най-сигурното начало е културата и образованието“, заяви в своето приветствие губернаторът на Пловдив Здравко Димитров.

Сергей Гапликов представи Република Коми с ресурсите и потенциала за развитие и високо оцени двустранното ни сътрудничеството и братските отношения, започнали от 1967 г. и активни до 1992 г. по двустранен договор. Висшият руски държавник изрази носталгията на местните жители на Коми, които го изпратили у нас с думите: „Върнете българите!“. Ръководителят на Република Коми връчи на областния управител на Пловдив покана за честванията по повод 50-ия юбилей през месец септември , наречен „Мостът на дружбата.“

Визитата на Сергей Гапликов и Григорий Саришвили в Пловдив беше съпътствана и с работна среща с български граждани, работили в северната руска република по спогодбата на Република Коми с България в дърводобивната промишленост. Много от тях лично благодариха за тази дългоочаквана среща и споделиха, че пребиваването в Коми е повишило жизнения им стандарт, завинаги е променило живота им и е оставило трайни и неизличими следи. В края на срещата се изрази готовността на двете страни да се предприемат стъпки за осъществяването и поддържането на по-тесни връзки между Пловдивска област и Република Коми.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. По онова време само в Коми можеше да се ходи на работа… Ако можеше в Италия, Франция, Германия или Англия, тези милион и половина българи, които работят по света мноооого по-рано щяха да напуснат България. И нямаше да могат сегашните наследници на куманоидно-фашизоидната идея да казват, че демокрацията е изгонила младите… За това бащите им стреляха на месо по границата!

  1. Грешка брато….не само в Коми….аз бях в Сибир – Тюмен и Сургут…неграмотни не трябва да коментират.

   1. Ха ха. Това ми хареса. Можело и в Сибир. А на Камчатка можело ли? Каква е разликата?

 2. Не коментирай заслепен!Помисли си какво щеше да остане от горските масиви в България,ако не беше дърводобива в Коми?Гола…демокрация,с Твое позволение!

 3. Защо е тая злоба бе хора. Който иска да забие на запад ,който иска на където поиска.Който няма възможност защото вече не може просто си оставаме тук 🙂

 4. Колко югославяни отидоха в Коми на работа? Точно нула. Ясно е защо. Защото можеха да идат в ГФР. И сега ще стане така с българите. Да не са луди да ходят в Коми. С тая слаба рубла и неприятен климат. Даже и тези българи, които са родени там нама да се върнат. Като могат на българи да платят подобаващо защо не си търсят руснаци? Те имат също голяма безработица. А у нас има недостиг точно на такива квалифицирани кадри, каквито търсят руснаците.
  Пита се защо се повдига една такава предварително загубена кауза? Не е ли с пропагандна цел. Да се насаждат нови носталгии. „Колко хубаво беше в СеСеРе, как се напивахме“ и пр.

 5. Chuval sum ot liude rabotili v Komi – vecherta rusnaka pie stakan vodka na eks I e pod masata, a ruskiniata e negova – seki ot nas zhivee na vremeto si. . Horata si beha dovolni po onova vreme .

 6. НА 60-ГОДИНИ СЪМ И АКО МОГА ПАК ЩЕ ОТИДА В КОМИ ТАМ ИЗКАРАХ НАИ ЩАСТЛИВИТЕ СИ ГОДИНИ ..ТАМ МИ СЕ РОДИ СИН…А КЛИМАТА Е ЖЕЛЕЗЕН И В ТАИГАТА ИМА ВСИЧКО ….ТАМ НЯМА ОТОВНИ ГЪБИ …РУСОФОБИ ОТИВАИТЕ ДА МИЕТЕ ТОАЛЕТНИТЕ НА ЕВРОПА ….

 7. Този божидар първо дапрочете историята на Комския народ.
  После дасе поитересува как живеха Българите в Коми.Вече 37г.сънувам че престигам и ако бях по млад с радос биих заминал

 8. Искам, но вече не става, 2000 рубли вземах…беше необикновено, кой не е бил там да не се обажда!

 9. В КОМИ -АССР , бяхме със съпругата ми от януари 1974 година до април 1977, година в Благоево . Годините изкарани в КОМИ бяха едни от най щастливите ! От начало работих в ГТУ , а по-късно на подвижна р-ца към бригада ТСМ , съпругата ми на долен склад – отч. на труда . Макар и суровият климат , носталгията по родината – пак бяхме щастливи . Сега съм на 69 години , а съпругата на 64 и въпреки това ако ни поканят , пак бихме отишли ! !

 10. за Коми лошо може да каже човек които не е бил никога там а истината е че там ни бяха най хубавите години въпреки студа въпреки усилената работа но бяхме спокойни и щастливи

 11. хеи комаджии…пенсионери да се организираме и да се разходим до удорски раьон коми аз бях благоевец от 74 до 77-година

 12. Незабравими и щастливи години изкарах в КОМИ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.