В САЩ лекари препоръчват хидроксихлорохин, следвайки Тръмп

доналд тръмп

Съществува алтернативна вселена от дезинформация за COVID-19, маскирана като наука, която с подкрепата на Доналд Тръмп се разпространява сред неговите привърженици, пише британският вестник The Guardian.

Сред най-пламенните привърженици на тези твърдения е Американската асоциация на лекарите и хирурзите (AAPS), обединяваща по-малко от 5 000 лекари. Неотдавна групата беше цитирана от мениджъра на кампанията на Тръмп Брад Парскейл, за да обясни смайващото съобщение на президента, че приема лекарството хидроксихлорохин в опит да се защити от COVID-19, въпреки липсата на доказателства за неговата ефективност.

На въпроса какви доказателства са насочени към вземането на решения на президента, Тръмп отговори: „Готови ли сте? Ето моето доказателство: получавам много положителни отзиви за това."

Хидроксихлорохинът беше одобрен спешно от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), въпреки, че проучванията показват смесени резултати и опасности от потенциално животозастрашаващи странични ефекти за пациентите.

Въпреки това д-р Джейн Ориент, изпълнителен директор на AAPS, каза на Guardian, че смята, че лекарството „трябва да се предписва по-често”, а в изявление, основано на спорна база данни, твърди, че лекарството предлага „около 90% шанс да се помогне на пациенти с COVID-19” ,

„Говоря с много лекари, които го предписват (в САЩ), те не съобщават за никакви проблеми, техните пациенти са се справили много добре“, каза тя. Тя не каза зa колко лекари знае, че го предписват, и отказа да отговори дали самата тя го предписва.

"Не искам да имам мишена на гърба си ... което може да доведе до това, че някой да иска да разглежда цялата ми практика", каза Ориент.

На пръв поглед AAPS създава впечатления за наука. Неговите членове се нареждат сред най-доверените професионалисти в Америка и въпреки това имат история, различна от на всяка друга професионална медицинска асоциация.

„Изглежда, че често предлагат съвети и мнения относно медицинската практика, които не са в съответствие с медицината, основана на доказателства“, казва д-р Майкъл Каром, експерт по безопасност на лекарствата и медицинските изделия в Public Citizen, обществена застъпническа група.

„Те са в пълно съотеветствие с администрацията на Тръмп, която не вярва в науката, не вярва във фактите. Те са напълно съвместими с Белия дом на Тръмп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка