В САЩ унищожиха първото гнездо на гигантски „стършели-убийци“

Специалисти - учени в защитни костюми премахнаха насекомите от дърво с помощта на специална "прахосмукачка"

В щата Вашингтон група от учени унищожи първото в историята на САЩ гнездо на гигантски азиатски стършели-убийци (Vespa mandarinia). 

Дължината на ужилването на тези стършели може да достигне до 6 милиметра, което е четири пъти повече от това на обикновените пчели. Те също така отделят доста голямо количество отрова, така че учените трябваше старателно да се подготвят за операцията и да облекат футуристични защитни костюми. Стършелите бяха отстранени от дървото с помощта на специална "прахосмукачка", като преди това те бяха лишени от всички техни пътища за бягство.

„Под прикритието на тъмнината, когато червените лампи бяха единственият източник на светлина, екипът в лунни костюми уви ствола на дървото в полиетилен“, описва в подробностите операцията американското издание The Daily Beast.

От ухапванията на „стършелите убийци“ умират няколко десетки души годишно. Стършелите обаче представляват най-голямата опасност не за хората, а за медоносните пчели. Азиатските стършели атакуват кошерите, обезглавяват пчелите и изяждат ларвите, така че могат напълно да унищожат местните пчели, чиято популация вече намалява.

(Превод: Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле