В Свищов честваха 164 години от началото на читалищното дело в България

В Свищов честваха 164 години от началото на читалищното дело в България. На 30 януари 1856 г. по инициатива на Димитър Начович, Емануил Васкидович, Георги Владикин и Христаки Филчов в крайдунавския град е открито Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. С това свое родолюбиво дело първооснователите поставят началото на читалищното дело в България.

На празничния ден редица културни деятели, признателни граждани и представители на различни институции в Свищов отдадоха почит към значимото просветно дело, с полагане на цветя на паметната плоча пред дома на Димитър Начович, Празнични слова, по повод годишнината, поднесоха председателят на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Пламен Александров и кметът на Свищов Генчо Генчев. В своите думи те подчертаха значимостта на читалищната дейност през годините и родолюбивия пример на достойните предци.

През настоящата година Читалището има повод за празнуване на още няколко годишнини. През 2020 година се навършват и 225 години от рождението на Емануил Васкидович - основател на Свищовското читалище, 200 години от рождението на Христаки Филчов - основател на Свищовското читалище, 200 години от рождението на Цвятко Радославов - настоятел на Свищовското читалище, 170 години от рождението на Кирил Д. Аврамов, 150 години от рождението на проф. Георги Т. Данаилов – почетен член на Свищовското читалище от 1931 година.

Коментари

Задължително поле