Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер

Джема Грозданова: Украйна има подкрепата на международната общност

Шофьор оцеля след зрелищна каскада

Министър Кралев показа зала „Арена Армеец“ на иранска делегация

Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция, заяви Цветанов

Държавата с извънредни мерки заради нарасналия приток към язовирите

85 000 деца може би са умрели от глад в Йемен, според хуманитарна организация

​23-годишна италианка е отвлечена в Кения

Румъния е подготвена за председателството на Съвета на ЕС, заяви Виорика Дънчила

Рамадан Аталай към ГЕРБ: Докога ще продължавате да угаждате на националистите?

Цветан Цветанов: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес

Нинова: Оставката не решава нищо, изходът е предсрочни избори

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците

Ето какво подари Цвета Караячева на библиотеката на японския парламент

Прокуратурата иска ефективна присъда за шофьора, който прегази кмета на село Кочово

В симитлийско село откриха плоча с надпис от 3 век

В село Полето,община Симитли, откриха плоча с надпис от 3 век. Надписът е разчетен от Никола Шаранков, а запазването на надписа е дело на Кирил Костурков –даскала на село Полето. Историческият надпис датира от 3 век, когато землището на село Полето е било част от Римската империя. Текстът на плочата е на старогръцки и се намира в гробищния парк на село Полето. Първите думи на надписа са „На добър час“.

Благодарение на доц.д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН, ас. Николай Шаранков, преподавател по старогръцки в СУ „Св. Климент Охридски“ и д-р Иво Чолаков от Националния археологически музей днес той е достояние на всички. Тези експерти идват в село Полето през юни 2016 година, за да проучат надписа на плочата. За няколко седмици надписът е разчетен от Николай Шаранков и е направен на съвременен български език. Впоследствие Кирил Костурков и Бойко Везенков се погрижили българският текст да бъде издялан на нова мраморна плоча, която днес бе открита официално.

Плочата в оригиналния и вид датира от III век, или е на 1700 години, когато село Полето е било част от римската империя, а на територията на селото са живели траки. Плочата не е надгробна, както са смятали повечето хора в селото, а се оказва жертвеник, за принасяне на животни в жертва в чест на боговете.

Кирил Костурков изказа своето задоволство от случващото се днес в село Полето и благодари на всички ктитори, включително и община Симитли. Той сам е положил много усилия за съхранението и разчитането на надписа, който ще остане за вечни времена в селото като голяма историческа забележителност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.