В ски зона „Банско“ нарушения няма, дефектът е в договора (ОБЗОР)

Държавното обвинение стигна до извода на работната група от 2015 година - концесионното споразумение трябва да се промени

Концесионният договор за ски зона “Банско” не отговаря на изискванията на съвременното българско законодателство, обяви на пресконференция Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

От Върховната административна прокуратура съобщиха няколко часа преди брифинга, че Цацаров отправя предложение към Министерския съвет “да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с “Юлен” АД”.

По този начин прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група (МРГ), създадена през януари 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов лично по негово нареждане.

Основната задача на МРГ бе да провери спазва ли се концесионният договор. В звеното имаше представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

След повече от година работа, през 2016-а МРГ излезе с категоричното заключение, че няма никакви нарушения на “Юлен” АД. Всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължителна промяна в концесионния договор.

Повод за днешната пресконференция на прокуратурата бе да се даде отчет докъде е стигнала проверката за същия договор. Тя е образувана след сигнал на Политическа партия “Зелените” от февруари тази година . Формацията е едно с Коалицията “За да остане природа в България”. Така наречените “зелени” от години саботират развитието на туризма у нас заради своите политически и финансови интереси.

Именно заради техните претенции и протести през 2015 г. бе създадена и МРГ. Но както работната група, така и държавното обвинение, отговорят на “зелените”, че няма никакви нарушения от страна на концесионера, а проблемът е в договора.

От Върховната административна прокуратура съобщиха още, че за последните 14 години са постъпили 18 сигнала за нарушения в ски зона “Банско” от страна на “Юлен” АД, но всички са отхвърлени заради липса на доказателства. (виж карето).

Вътрешна проверка: Гледат мотиви за отхвърлени сигнали

По време на брифинга Румяна Арнаудова обяви, че в продължение на 8 години в Министерския съвет са били наясно как концесионният договор не отговаря на изискванията.

Арнаудова добави, че в рамките на 14 години в прокуратурата по казуса със ски зона “Банско” са постъпвали сигнали и е имало 18 отказа на прокурори да разследват. Тези сигнали са подавани основно в прокуратурата в Благоевград и са съдържали твърдения за незаконно застрояване от страна на “Юлен” АД. В момента е назначен служебен контрол (вътрешна проверка - б.а.) мотивирани ли са били отказите.

Федерацията по ски

В сигнала на ПП “Зелените” има и оплакване, че Министерството на младежта и спорта е финансирало нерегламентирано Българска федерация ски.

“Българска федерация ски е получила 40 милиона лева помощи от ММС. Прокуратурата изиска всички договори, от които се установява как са се давали средствата”, каза Арнаудова.

Тя обясни, че винаги БФСки кандидатства с проект, който мотивира с необходимост да се финансира обучението на деца. Имало и много случаи за искане на финансиране за участие на български скиори в международни състезания.

“По силата на договорите, които прегледахме, БФСки е задължена не само да отчете, че е изпълнила договорите, но и да отчита всички направени разходите. Според нас документите, които прегледахме, са неубедителни и е налице небрежност на служители на министерството”, обясни Румяна Арнаудова.

От спортното ведомство обявиха, че сътрудничат на прокуратурата и са предали всичката документация, изискана от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право