В Сливен връчиха приз за приемна грижа "Майчино сърце"

Приз за приемна грижа "Майчино сърце" бе връчен от областния управител на Сливен Чавдар Божурски на Рена Харманзова, приемна майка на дете в помощното училище в града. Наградата - сребърен медальон и грамота, бяха дадени на церемония в присъствието на много приемни родители, социални служители, ръководители на общините в областта.

Учредители на единствената засега подобна награда у нас са три неправителствени организации от Града под Сините камъни: Демократичният съюз на жените, сдружение "За социални и духовни дейности" и фондация "Рози". Целта е да се популяризира приемната грижа и да бъдат подкрепени усилията на семействата, приели да отглежшдат и възпитават в домовете си деца, изоставени от биологичните си родители.

Трите организации определят носителката на наградата от 2009 година насам. Представители на организациите посещават семействата, станали приемни родители, за да се запознаят на място със състоянието на детето, което се грижат, и създадените условия за това. Преди тазгодишната номинация са били посетени приемните семейства в община Нова Загора и 22 от общо 28 приемни родители в община Сливен.

Рени Харманзова е била избрана заради денонощните грижи за детето, положителните резултати в здравословното му, физическо и интелектуално развитие, голямата семейна подкрепа, както и подкрепата на съседите от квартала. Хората там са дали възможност на семейството да направи площадка и градинка за игри и почивка на детето.

"За своите съседи тази майка не е просто приемен родител, а безспорен авторитет и пример за подражанеие", каза Соня Келеведжиева, представител на Демократичния съюз на жените. Изп.директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова изпрати поздравителна телеграма до организаторите и участниците в събитието.

Коментари

Задължително поле