Геймингът спасява Формула 1 и НАСКАР

Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите

Случаите на коронавирус в света са близо 600 000

Уикенд посвети албум на Бела Хадид Чувствата на рапъра към модела не са изстинали

Вокалистът на „Рамщайн“ няма коронавирус

Гуми се регенерират автоматично Реално няма опасност от спукване

Красимир Вълчев: Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, обясни министърът

23 варненци ще плащат по 5000 лв. глоба заради разходки в Морската градина

Емил Караниколов: Държавата има отговорсност към всеки човек и бизнес Трябва да направим всичко възможно, за да може българинът да остане на работа, заяви министърът

Отстраниха аварията на водопровода в Перник

Може ли с честен труд човек да натрупа състояние?

Китай съобщи за нови случаи на коронавирус

Авиокомпании отказват да връщат пари за отменени полети

Близо 970 души починаха от коронавируса вчера в Италия

САЩ отпускат 2,2 трилиона долара за борба с последиците от коронавиурса

В Сливен настояват за безплатни забавачници за децата на 3 и 4 години

Децата да бъдат обхванати в забавачниците още след 3-годишна възраст, особено децата от малцинствените групи, като за обучението на 3- и 4-годишните да се потърси начин да е безплатно. Да бъде създаден механизъм за реални санкции на родителите, чиито деца не посещават учебно заведение, като се спира всякакъв вид социално подпомагане на родителите, а средствата постъпват в училището за поощряване на редовно посещаващите занятия деца и техните семейства – това са част от предложенията на общините, директорите на училища и детски градини, неправителствени организации, полицията и други институции в Сливенска област. Те са били приети на среща в областната администрация по повод решението на правителството да създаде Механизъм за съвместна работа на институции по обхващане и задържане на децата в образователната система – съобщи областният управител Чавдар Божурски. Сред останалите конкретни предложения са да бъдат задължени родителите, които заминават в чужбина, да определят пълнолетен настойник с нотариално заверен документ, професията „образователен медиатор” да бъде въведена в Националния класификатор на длъжностите и не на последно място – област Сливен да бъде приоритетна при отпускането на средства за сграден фонд на градини, училища, физкултурни салони, общежития, за изграждане на пропускателен режим и видеонаблюдение в училищата. „Предложенията са изпратени на премиера и на министъра на образованието. Изпълнението на някои от тях е свързано с промени в нормативната уредба, но други могат да се изпълнят с наличния капацитет и ресурси” – коментира областният управител Божурски.
При последното преброяване бе отчетено, че в Сливенска област е най-голям дЯлът на неграмотните лица над 7-годишна възраст: 10 109 души или 5,7 на сто от населението. Това означава, че всяко 18-то лице е неграмотно. Основната причина за това е значимият дял на ромски деца, които не се записват или рано отпадат от училище. По данни от четирите общини в областта, 673 деца не са били обхванати в училище през тази учебна година. 199 пък са отпаднали от училище, като 127 – заради отсъствия и 72 – по семейни и социални причини.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.