В Слъчев бряг пак са луднали по балони с райския газ

За три години цената се е сринала от 7 на 5 лева за доза

Туристи  са луднали по мистериозен газ в Слънчев бряг. Химичното вещество се предлага в балони, които се зареждат от компактни розови флакончета с неустановен произход и съдържание. Рекламира се като райски газ, съобщи Дарик.

Курортът буквално е превзет от дилъри на „райски газ“. Търговците са дислоцирани по възловите алеи, създали са широка дистрибуторска мрежа, а стоката се предлага без никакъв контрол. Касови бележки също не се издават. В НАП – Бургас не е регистриран нито един търговец на райски газ. Казусът не е на дневен ред и в Българската агенция по безопасност на храните. От МВР твърдят, че нямат сигнали за инциденти. Това, по презумпция не налага, и проверка на място.

Репортер на Дарик-Бургас установи, че клиентите вдишват химичното съединение от балони. Те се зареждат от капсули под налягане. Цената между 5 и 10 лева за балон- в зависимост от големината. Ефектът е  мигновен. Вдишалите изпадат в екстаз, смеят се без видима причина, пеят, скачат, танцуват без музика и падат по улиците. Търговци твърдят, че газът е безвреден.

 

Балони, пълни с газ, рекламиран като "райски", бяха засечени да се продават на туристите в "Слънчев бряг" още през лятото на 2014 година. "Райският газ" е алтернатива на наркотиците и има упойващо действие. Използва се в медицината като анестезия, както и за технологични цели, но не би трябвало да се продава по улиците.

Въпреки това в "Слънчев бряг" "райските" балони се предлагат свободно на улицата срещу 7 лева, видя тогава репортер на "Труд". Купувачите преди 3 години били предимно чужденци, които си вземат по няколко "дози".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България