„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

„Балкански синдром“ влиза в учебника по литература Задължителните текстове ще са подредени в девет теми, учениците също ще могат да предлагат произведения

В Созопол – микс на изкуствата Международна лятна академия на изкуствата 2017

Веско Ешкенази и Петя Великова

Ако скучаете в Созопол и плажът не ви е достатъчен, то побързайте към залите на Археологическия музей и Градската художествена галерия, където тече програмата на Международната лятна академия на изкуствата – 2017. Вече трета седмица участниците в различни прояви се представят пред жадната за изкуство публика. Тази академия е създадена преди 12 години от бизнес дамата и меценат на изкуствата Петя Великова, чиято мисия е да насърчава креативността и да популяризира високото артистично майсторство и класическата култура сред най-младите таланти на България и света. През последните три седмици десетки младежи се включиха в различни обучителни прояви и концерти. Преди дни приключи майсторският клас по творческо писане, а в момента се провеждат професионални занимания от водещи педагози в майсторски класове по различни инструменти: проф. Георги Спасов (флейта), проф. Петко Радев (кларинет), проф. Кеворк Мардиросян (цигулка), проф. Анатоли Кръстев и гл. асистент д-р Атанас Кръстев (виолончело), Маргарита Калчева (контрабас), д-р Бинка Добрева (народно пеене, солистка на хор „Мистерии на българските гласове”). До 23 юли младите надежди в музиката ще представят своите умения в концертните зали на Академията. В същото време тече и уъркшоп по актьорско майсторство на тема „Психофизически тренинг върху драматургията на Харолд Пинтър” (по идея на Касиел Ноа Ашер), а художниците Силвия Илкова и Юлиян Месса за втора поредна година разкриват тайните на живописта за влюбените в изобразителното изкуство… Предишни години в Созопол преподаваха нашумели пианисти, но тази година Лятната академия изнесе своя майсторски клас по пиано във Виена, където от 17 до 23 юли Мария Принц ще проведе своите занимания и заключителен концерт не къде да е, а в концертната зала на Университета за музика и танц Lothringerstrasse 18. Този факт обогатява авторитета, разширява географските и духовни параметри на Академията, ръководена от Петя Великова.

В Созопол има и съпътстваща програма, която заслужава внимание: на 17 юли трио „Тракия” (Турция) изнесе впечатляващ концерт за пиано, цигулка и виолончело. На 19 юли вечерта в Археологическия музей публиката ще открие вълшебството на бароковата музика, а на 20 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия на Стария град ще се състои международна поетична вечер – премиера на книгата „Игли в съня” (издадена в Украйна, билингва) на поетесата Анжела Димчева с участието на нейните преводачи – поетите Виктор Мелник и Микола Мартинюк. И още: дебати, изложби, гостуващи музикални състави, срещи и раздели, атмосфера на хармония и поклон към таланта на другия, приятелства завинаги… Мелодията на морето винаги има нужда от страстта на живото изкуство.

Очевидно само с безпределна любов и отдаденост е възможно да се реализира такъв мащабен проект, продължаващ цял месец и включващ като ментори известни имена от арт средите, които раздават своите знания на новите поколения и в същото време насърчават изявите им пред публика. Той няма за цел да конкурира традиционата „Аполония”. Юлският арт калейдоскоп в Созопол е по-скоро лаборатория за откриване на нови имена, за усъвършестване и самочувствие. Пълната програма на Международната лятна академия на изкуствата може да бъде видяна на официалния сайт на организацията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.