Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

В Созопол – микс на изкуствата Международна лятна академия на изкуствата 2017

Веско Ешкенази и Петя Великова

Ако скучаете в Созопол и плажът не ви е достатъчен, то побързайте към залите на Археологическия музей и Градската художествена галерия, където тече програмата на Международната лятна академия на изкуствата – 2017. Вече трета седмица участниците в различни прояви се представят пред жадната за изкуство публика. Тази академия е създадена преди 12 години от бизнес дамата и меценат на изкуствата Петя Великова, чиято мисия е да насърчава креативността и да популяризира високото артистично майсторство и класическата култура сред най-младите таланти на България и света. През последните три седмици десетки младежи се включиха в различни обучителни прояви и концерти. Преди дни приключи майсторският клас по творческо писане, а в момента се провеждат професионални занимания от водещи педагози в майсторски класове по различни инструменти: проф. Георги Спасов (флейта), проф. Петко Радев (кларинет), проф. Кеворк Мардиросян (цигулка), проф. Анатоли Кръстев и гл. асистент д-р Атанас Кръстев (виолончело), Маргарита Калчева (контрабас), д-р Бинка Добрева (народно пеене, солистка на хор „Мистерии на българските гласове”). До 23 юли младите надежди в музиката ще представят своите умения в концертните зали на Академията. В същото време тече и уъркшоп по актьорско майсторство на тема „Психофизически тренинг върху драматургията на Харолд Пинтър” (по идея на Касиел Ноа Ашер), а художниците Силвия Илкова и Юлиян Месса за втора поредна година разкриват тайните на живописта за влюбените в изобразителното изкуство… Предишни години в Созопол преподаваха нашумели пианисти, но тази година Лятната академия изнесе своя майсторски клас по пиано във Виена, където от 17 до 23 юли Мария Принц ще проведе своите занимания и заключителен концерт не къде да е, а в концертната зала на Университета за музика и танц Lothringerstrasse 18. Този факт обогатява авторитета, разширява географските и духовни параметри на Академията, ръководена от Петя Великова.

В Созопол има и съпътстваща програма, която заслужава внимание: на 17 юли трио „Тракия” (Турция) изнесе впечатляващ концерт за пиано, цигулка и виолончело. На 19 юли вечерта в Археологическия музей публиката ще открие вълшебството на бароковата музика, а на 20 юли от 19 ч. в Градската художествена галерия на Стария град ще се състои международна поетична вечер – премиера на книгата „Игли в съня” (издадена в Украйна, билингва) на поетесата Анжела Димчева с участието на нейните преводачи – поетите Виктор Мелник и Микола Мартинюк. И още: дебати, изложби, гостуващи музикални състави, срещи и раздели, атмосфера на хармония и поклон към таланта на другия, приятелства завинаги… Мелодията на морето винаги има нужда от страстта на живото изкуство.

Очевидно само с безпределна любов и отдаденост е възможно да се реализира такъв мащабен проект, продължаващ цял месец и включващ като ментори известни имена от арт средите, които раздават своите знания на новите поколения и в същото време насърчават изявите им пред публика. Той няма за цел да конкурира традиционата „Аполония”. Юлският арт калейдоскоп в Созопол е по-скоро лаборатория за откриване на нови имена, за усъвършестване и самочувствие. Пълната програма на Международната лятна академия на изкуствата може да бъде видяна на официалния сайт на организацията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.