На 29 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 29.01.2020

Земетресение от 7.7 по Рихтер между Ямайка и Куба

ЕС връща с два самолета свои граждани от Китай

Георг Георгиев: СЕТА увеличи с 29% търговския обмен между България и Канада

Хамас отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

Откриха починал от измръзване мъж край добричко село

В спомена на магията Китай

Китай може да има ваксина срещу коронавируса до три месеца

Проверяват случай с пострадал ученик в пловдивска гимназия

Двама души са загинали при катастрофата на пътя Русе-Силистра

Тръмп предложи създаването на палестинска държава със столица Източен Йерусалим

Президентът прехванат от ДАНС (обзор) Водено е дело срещу престъпна група, пречила на проверка на КПКОНПИ срещу държавния глава

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 29 януари 2020

Тежка катастрофа затвори пътя Русе-Силистра

В София живеят два пъти по-добре от Варна Благосъстоянието в столицата е четири пъти по-високо от редица области

Стандартът в София е четири пъти по-висок от редица области в страната. Снимка: Архив

Пловдив остава на 7-мо място

05_1_191529Стандартът на живот в София е над два пъти по-голям отколкото в Пловдив и Варна. А спрямо по-бедните области в страната благосъстоянието в столицата е над четири пъти по-високо, сочат данните на Националния статистически институт. Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в София е над 30 хил. лв., сочат последните обявени от НСИ данни. А именно размерът на БВП на човек ни дава възможност да сравняваме жизнения си стандарт с останалите държави, както и начина на живот в различните региони на страната.

На второ място по размер на БВП на човек от населението изненадващо се нарежда Стара Загора със 17,5 хил. лв. като по този начин изпреварва редица по-големи градове в страната. Общината се стреми да привлича инвеститори, които дават високи заплати, а безработицата в Стара Загора е много ниска. През миналата година Стара Загора беше класирана на първо място в международна класация за инвестиционна дестинация в изследване, проведено то fDi Magazine – издание на Файненшъл Таймс. Индустрията в Стара Загора има двойно по-голяма роля за икономиката на областта от услугите, сочат данните на НСИ.

На трето място е София област с 15,5 хил. лв. БВП на човек, което се дължи на близостта до столицата. Област Варна остава на четвърто място с БВП на човек от населението в размер на 13,8 хил. лв. След това в класацията е Габрово с 12,3 хил. лв. БВП на човек, а челната шестица се допълва от Бургас с 12,2 хил. В Габрово бяха направени много инвестиции, а индустрията, също както в Стара Загора, има по-голяма роля от услугите.

Област Пловдив с 12,1 хил. лв. БВП на човек остава чак на седмо място, въпреки индустриалната зона край града, която привлича много компании. Оказва се, че стандартът на живот в столицата е точно два пъти и половина по-висок отколкото в Пловдив. А разликата между София и останалите по-малки градове е още по-голяма. Всъщност освен попадащите в топ 7 има само още две области в страната, които могат да се похвалят с БВП на човек от населението по-голям от 10 хил. лв. Това са Враца (11,6 хил. лв.) и Русе (11,1 хил. лв.). Във всички останали области стандартът на живот е поне три пъти по-нисък отколсото в София.

Най-слабо икономически се представя Силистра с 6,6 хил. лв. БВП на човек. Стандартът на живот в София е над четири пъти по-висок и от областите Сливен (7 хил. лв. на човек), Видин (7,2 хил. лв.) и Кърджали (7,5 хил. лв.). Именно тези разлики карат много хора да се местят в по-големите градове като най-често търсят работа в София.

Въпреки ръста на икономиката през последните години България остана на последно място в ЕС по БВП на човек от населението с 7300 евро. Това е четири пъти и половина по-малко от средното ниво за ЕС от 30 хил. евро. Най-близо до нас е Румъния с 9567 евро. Най-добре се представя Люксембург с 92 632 евро. В Германия БВП на човек е в размер на 39 650 евро, което означава, че там живеят 5,4 пъти по-добре отколкото ние.

 

Развитие

Враца бележи най-голям растеж

Смолян и Перник са сред отличниците

Най-голям ръст на БВП се отчита във Враца – с близо 22% през 2017 г., сочат данните на Националния статистически институт, без да се отчита инфлацията. Това се дължи на факта, че все повече инвеститори се насочват към тази част на страната заради по-ниските заплати и наличието на работна ръка. Очаква се през тази година във Враца да бъде направена голяма инвестиция в завод за производство на части за автомобили като първоначално ще бъдат наети около 300 души, а броят на работните меса в предприятието постепенно ще бъде увеличен на 1000.

На второ място по ръст на БВП на човек със 17,6% се нарежда София област. В столицата възможностите за развитие на производство са ограничени, затова все повече фирми се насочват към София област, което води до вдигане на жизнения стандарт в целия регион.

На следващите места по бързо развитие са Видин с 13,7% ръст на БВП на човек, Смолян (+12,8%) и Перник (+12,1%).

 

Индустрията има дял от 28%

Услугите дават 66% от икономиката

Земеделието има най-малка роля

В столицата се формират близо 40% от целия Брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.
В столицата се формират близо 40% от целия Брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

Услугите формират 66,8% от икономиката на страната, сочат данните на Националния статистически институт.

Индустрията има доста по-малък дял в икономиката от 28,4%, а земеделието осигурява само 4,7%. В столицата се формират близо 40% от целия Брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. На това се дължи фактът, че заплатите в София са най-високи, а безработицата в столицата е много ниска. Като предимно на услугите се дължи икономическото благосъстояние на столичани. Услугите в София формират над 50% от целия обем на предоставените услуги в цялата страна. Индустрията в София е много по-слабо представена. Добавената стойност от развиваната в столицата индустрия е над шест пъти по-малка от добавената стойност на услугите. Във Варна, Бургас и Пловдив услугите също имат преимущество. Но в София област, Стара Загора и Габрово ситуацията е различна като промишлеността има по-голяма роля за доходите на населението. Което ясно показва, че инвестициите в производствени бази в тези райони имат решаващо значение за повишаването на жизнения стандарт.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Министерствата добавят много към услугите 🙂

  2. Що за малоумен автор,Ст.Загора изненадващо била на второ място по БВП,че то минимум от 5-6 години е така,а сигурно и повече! Изпреварвайки редица по-големи градове,какава е тази редица,какво е това чудо,като само три града са по-големите!! Този автор от Марс ли е?

  3. Автор ИДИОТ.! В София заплата два пъти по-висока, а цените 3 пъти…?!.? Да не говорим за уродливото население и за мръсен въздух.

    1. Даже не заплатите, а Брутния Вътрешен Продукт (БВП). Не е факт, че заплатите са два пъти по-високи от Варна или Пловдив. Че са 4 пъти по-високи от някое село във Видинско – това сигурно е вярно.

  4. В София се намират централите на много дружества, чиято дейност е в цялата страна-ЧЕЗ, Мобилни оператори, Циментови заводи, големите вериги бензиностанции, търговски центрове, което прави статистическите данни нереални.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.