Каан Урганджъоулу ще се жени Коварният Емир от "Черна любов" е със солидно образование

От Шумен до сцената на X-Factor във Финландия Викторио Ангелов стига до първото си живо предаване

Сръбският министър на отбраната отмени посещението си в Хърватия

Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

В София започнаха Дни на нематериалното културно наследство

Юлия Цинзова

Директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова даде старт на поредната инициатива, която обогатява представите ни за значимостта на родното културно наследство. От 11 до 14 април за първи път в библиотеката се провеждат „Дни на нематериалното културно наследство”. „Очакват ви изключително интересни събития – изложби, академични дебати, демонстрации на народни обреди, предмети, занаяти –  „Забравени кулинарни традиции, живи вкусове” с дегустации, „Изработване на фолклорни кукли”, „Фолклорна Азбука”, прожекция на документални филми” – каза Юлия Цинзова.

Ирен Тодорова – директор на Регионалния центъра за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа към ЮНЕСКО, акцентира върху изложбата „Пътешествие из живите традиции”: „Ще видите над 60 фотографии от България, Молдова, Кипър, Словения, Украйна, Румъния, Сърбия, Гърция, Армения, Турция, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, които изразяват спецификата на района, с който ние имаме споделена история и традиции. На две кръгли маси ще обсъдим законодателната рамка, засягаща въпросите на културното наследство.” Инициативите са в рамките на проекта на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата подкрепа на СО по Програма „Европа” 2018 г. Основна цел на Дните тази година, обявена от ЕС за Година на културното наследство, е представянето на  културната памет на народа ни в градска среда и презентиране на Представителния списък на ЮНЕСКО на световното нематериалното културно наследство, в който България има 5 включени елемента: Бистришките баби, танци и ритуали от региона на Шоплука, нестинарството, килимарството от Чипровци, Народния празник „Сурва“, мартеницата.

Дните бяха открити с изпълнения на вокална формация „Светоглас” и документална изложба от фондовете на библиотеката „Фолклорен летопис на София”. Тя представя редки книги, периодичен печат, ценни грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и региона: „Сборник с народни умотворения, наука и книжнина” 1896 г., „Селски бит и изкуство в Софийско” от Ст. Л. Костов (1935 г.), както и непредставената досега „Народни юридически обичаи” от Стефан Бобчев (1883г.) от личната библиотека на Константин Стоилов. Фолклорната кукла, мартеницата и обредните хлябове ще онагледят народните обреди и обичаи от Шопско. Тържеството на площад „Славейков” завърши с изпълнения на детска фолклорна група от 74 СОУ – София.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.