Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Пътната агенция ще продава само маршрутни карти

Интензивен трафик по границите на страната

Бенямин Нетаняху призова за по-близки отношения с Украйна в Киев

Трите закона, на които трябваше да се раздели Законът за движение по пътищата, са оттеглени

Петима ранени при верижна катастрофа с три коли край Плевен

Шестима души са загинали при тежка катастрофа в Турция

Пожар бушува в склад за вторични суровини в Ботевград Шест екипа се борят с огнената стихия

Екоинспектори от Велико Търново: Няма превишения на нормите на въздуха след повторното запалване на депото в Свищов

Бела Торн се снима топлес, режисира порно филм

БАБХ насочи за унищожаване 13 677 кг храна от животински и неживотински произход

Откритите тела в Негован са на възрастни мъж и жена, убити са преди около два месеца

Гуцанов е без правомощия да преговаря за ОИК ДПС и БСП се скараха за секретарското място в избирателната комисия във Варна

Валентин Велчев с „Пирински орли“ на Пирин Фолк 2019

Случай на малария е установен в център за мигранти в Харманли

В София започнаха Дни на нематериалното културно наследство

Директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова даде старт на поредната инициатива, която обогатява представите ни за значимостта на родното културно наследство. От 11 до 14 април за първи път в библиотеката се провеждат „Дни на нематериалното културно наследство”. „Очакват ви изключително интересни събития – изложби, академични дебати, демонстрации на народни обреди, предмети, занаяти –  „Забравени кулинарни традиции, живи вкусове” с дегустации, „Изработване на фолклорни кукли”, „Фолклорна Азбука”, прожекция на документални филми” – каза Юлия Цинзова.

Ирен Тодорова – директор на Регионалния центъра за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа към ЮНЕСКО, акцентира върху изложбата „Пътешествие из живите традиции”: „Ще видите над 60 фотографии от България, Молдова, Кипър, Словения, Украйна, Румъния, Сърбия, Гърция, Армения, Турция, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, които изразяват спецификата на района, с който ние имаме споделена история и традиции. На две кръгли маси ще обсъдим законодателната рамка, засягаща въпросите на културното наследство.” Инициативите са в рамките на проекта на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата подкрепа на СО по Програма „Европа” 2018 г. Основна цел на Дните тази година, обявена от ЕС за Година на културното наследство, е представянето на  културната памет на народа ни в градска среда и презентиране на Представителния списък на ЮНЕСКО на световното нематериалното културно наследство, в който България има 5 включени елемента: Бистришките баби, танци и ритуали от региона на Шоплука, нестинарството, килимарството от Чипровци, Народния празник „Сурва“, мартеницата.

Дните бяха открити с изпълнения на вокална формация „Светоглас” и документална изложба от фондовете на библиотеката „Фолклорен летопис на София”. Тя представя редки книги, периодичен печат, ценни грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и региона: „Сборник с народни умотворения, наука и книжнина” 1896 г., „Селски бит и изкуство в Софийско” от Ст. Л. Костов (1935 г.), както и непредставената досега „Народни юридически обичаи” от Стефан Бобчев (1883г.) от личната библиотека на Константин Стоилов. Фолклорната кукла, мартеницата и обредните хлябове ще онагледят народните обреди и обичаи от Шопско. Тържеството на площад „Славейков” завърши с изпълнения на детска фолклорна група от 74 СОУ – София.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.