В София тръгват нови 30 автобуса на природен газ

Очакват се и 13 нови трамвая, както и пускането на първия участък от третата метролиния с нови мотриси

Утре сутрин пускаме още 30 нови автобуса на природен газ. Те са климатизирани, нископодови, със стандарт ЕВРО6 и ще се движат по линии 72 и 84, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„В изпълнение на нашата визия за развитие на София като зелен град, за подобряване качеството на атмосферния въздух, предприехме в последните години изключително мащабна програма, която с десетилетия не се е случвала в града", заяви столичният кмет при проверка на готовността за пускане на нови автобуси в столичния градски транспорт.

До края на годината още 82 нови автобуса ще заменят по-старите, които още са в движение. 22 от тях вече са в София и се оборудват, като започнаха и доставките на 60-те съчленени автобуса на МАН. Всички те са на природен газ и с най-високия екостандарт ЕВРО6. Тази година очакваме и 13 нови трамвая, както и пускането на първия участък от третата метролиния с новите мотриси на Сименс.

До края на година 90% от автобусите на линия ще са нови. В последните няколко години реализирахме една от най-големите програми за модернизация на градския транспорт, с която целим да привлечем повече пътници и да спрем старите и замърсяващи автобуси.

След изключително тежки преговори със синдикатите постигнахме споразумение за повишаване на заплатите на работещите в общинските транспортни дружества със средно 10%. Факт е, че съществува недостиг на шофьори и това е един от най-сериозните аргументи на социалните партньори, които настояват за увеличение на средства с цел задържане на шофьорите в системата на градския транспорт.

Фандъкова изрази надежда все повече хора да използват обществения транспорт в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България