В Средновековната крепост Русокастро край Бургас откриха паметник на цар Иван Александър

Финансирането е от даренията на Янчо Проданов – земеделски производител от село Полски извор и мецената Руси Куртлаков.

Родолюбива кауза на местните хора

Паметник на цар Иван Александър бе открит вчера до историческата крепост Русокастро. Триметровият монумент на великия български владетел е дело на скулпторите Атанас Стоянов и Даниел Кънчев.

Той е символ на важната роля на цар Иван Александър в българската история и подчертава значението на крепостта Русокастро за голямата победа над византийските войски през 1332 г., водени от император Андроник III Палеолог. 
"Обсадата на Русокастро поставила в изключително тежко положение Андроник ІІІ. В този момент цар Иван Александър предприел решителна крачка. Той наложил условия, които Андроник ІІІ, поставен буквално на колене, нямало как да не приеме. Именно поради това Черноморието не е арена на битки между България и Византия през следващите десетилетия.

Според сключения мирен договор българските градове в Черноморската зона били окончателно признати за български и бил уговорен брак между българския принц Михаил Асен – първородният син на цар Иван Александър, и принцеса Мария – дъщеря на Андроник ІІІ", разказа шефът на РИМ д- р Милен Николов.

Русокастро е най-голямата крепост в Югоизточна България. Разкопки с много интересни открития текат тук от 2006 г. С площ от 50 дка, тя се доближава до средновековната Трапезица (която е 63 дка).

Крепостта е разположена на 3 км от едноименното село, върху скален хълм - „Големият камък”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони