На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

В столицата завършиха 64 хил. кв. м офиси

Наемите за най-високия клас офиси в центъра на София са 15 евро/кв.м.

45% от пространствата са договорени още на етап “в строеж”

Пазарът на офис площи в София остава активен, предвид продължаващото търсене от страна на основната група наематели – компаниите от IT и BPO сектора (Business process outsourcing – аутсорсинг на бизнес процеси, най-вече кол и съпорт центрове). Със завършването на 64 хил. кв.м нови офис площи в София през първото тримесечие на 2019 г. беше отбелязан един от най-силните ръстове на предлагането за последните 10 години. Това доведе до лек ръст на незаетите площи – от 9,5% на 9,8%, средно за Клас А и Б офиси. Делът на свободните площи обаче остава под 10% и пазарът е в относителен баланс.

Като продължение на тенденцията от последните години, голяма част от завършените офиси бяха почти напълно отдадени преди получаването на разрешение за ползване. Към края на първото тримесечие на 2019 г. офис площите в строеж в София са 427 хил. кв.м. Със завършването на нови проекти, предлагането на Клас А и Б офиси през периода достигна 1,882 млн. кв.м. Очаква се за цялата 2019 г. и през първите месеци на 2020 г. да бъдат въведени в експлоатация над 200 хил. кв.м.

“Това е значителен обем, но предвид факта, че около 45% от тези офиси са договорени с наематели още в строеж, не очакваме въвеждането им в експлоатация да доведе до съществени пазарни промени през настоящата година. В средносрочен план нашата прогноза е за по-осезаем ръст на незаетите площи и вероятно лек натиск върху наемните нива”, казва Станимира Пашова, мениджър “Офис площи” в компанията.

Офертните наеми се задържат без промяна – 15 евро/кв.м за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 евро/кв. м за първокласни площи по големите булеварди.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.