В „Стомана” изтекла водата на Перник

Шефовете на “Стомана” отказват вода от “Пчелина”

До “Стомана Индъстри” е стигала 5 пъти повече вода от заплащаната

Лидерът на АБВ Румен Петков настоява виновните да отидат на съд

Язовир “Студена” е източван през кран за “Стомана Индъстри”, става ясно от доклад на “Софийска вода”. Новината бе потвърдена и от лидера на АБВ Румен Петков, който съобщи, че уволненият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов е “допуснал поне година един от крановете на язовир “Студена”, където водоснабдяването е насочено към промишлената зона, иначе казано, към Стомана-Перник, да не работи”.

“Не работи, изпускайки огромни количества вода, които никой не е заплащал”, заяви лидерът Петков. Той настоява виновните за източването на язовир “Студена” - бившите шеф на ВиК, областен управител и кмет на Перник да бъдат дадени на съд. Според Румен Петков твърде странно е и съвпадението на спирането на теча с излизането на “Стомана Индъстри” в едномесечен планов ремонт.

Доклад на “Софийска вода” за периода 25-28 ноември 2019 г. показва, че 290 литра в секунда вода от язовир “Студена” са отивали към “Стомана Индъстри”. При наложен режим на водата. Не е ясно какво количество и колко време е доставяно на предприятието преди кризата. Публична тайна в Перник се оказа това, че “Стомана” ползва безплатна вода от язовира.

Експертите на “Софийска вода” са установили, че до “Стомана Индъстри” е стигала 5 пъти повече вода от заплащаната. Като причина е посочена повреда на спирателна арматура (теч от блокирал кран). От януари тази година завод “Стомана” заявява в министерството на екологията, че ползва 150 000 куб. метра вода, пише сайтът Offnews.bg. Вместо това към фирмата отиват между 751 680 и 776 736 кубика вода. Това означава, че всеки месец “Стомана Индъстри” е ползвала 600-626 хиляди кубика вода повече, отколкото е заявявала.

В безплатното ползване на вода от “Студена” е отговорът и на въпроса защо години наред “Стомана Индъстри” отказва да черпи вода от специално построения за нея язовир “Пчелина”, въпреки многократните настоявания на “Напоителни системи”.

Очаква се от петък в Перник да бъде обявено бедствено положение заради липсата на вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България