Съдят глухоням геронтофил за убийство на 85-годишна баба през 2009 г.

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в петък в съда обвинителен акт срещу 29-годишния глухоням мъж Васил Петров за извършени действия с цел да удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на 85-годишната Дияна Андонова, както и за умишленото й убийство по особено мъчителен за жертвата и с особена жестокост начин на 18 февруари 2009 година. Геронтофилът е обвинен за извършени престъпления по чл. 150 пр.1 пр.4 във връзка с чл. 2 ал.2 и по чл. 116 ал.1 т.6 пр.3 пр.4 във връзка с чл.115 от Наказателния кодекс, за които законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Глухонемият Васил Петров и 85-годишна баба, която останала вдовица през 1988 г., живеели в пловдивското село Първенец, като той й помагал в домакинството, а в замяна тя му давала храна. На 18 февруари 2009 г. обвиняемият, който помагал в сервиз за ремонт на камиони в Пловдив, се прибрал в Първенец с автобус и седнал да пие кафе в местно заведение. Около 21 часа решил да отиде до къщата на баба Диди. Жената гледала телевизия, а в стаята й било тъмно. Васил легнал до нея и почнал да я опипва. Жената се развикала и се опитала да го отблъсне. Обвиняемият започнал да я удря с юмруци по лицето и да я души. Въпреки съпротивата, мъжът извършил блудствени действия с пострадалата, като едновременно с това удрял главата й с юмруци и в рамката на леглото.

Когато тя спряла да се съпротивлява, Васил видял, че има кръв наоколо и си тръгнал. Прибрал се в къщата, където живеел с баща си. Свалил дрехите си, по които имало кръв и ги хвърлил в кофата за боклук. В резултат на нанесените удари пострадалата починала, а трупът й бил намерен на следващия ден от неин близък, но извършителят на жестокото убийство така и не бил открит до 30 август 2016 г. Тогава обвиняемият Васил Петров влязъл в дома на друга възрастна жена, на която също помагал в домакинството. Той седнал до нея на леглото и започнал да я опипва, въпреки нейното нежелание. Тя успяла да включи телевизора. Васил се уплашил от светлината в помещението и избягал през прозореца.

По случая е започнало разследване срещу 29-годишния мъж по чл.150 от Наказателния кодекс, в хода на което е иззет ДНК профил на обвиняемия, който бил даден за изследване в НИКК-София. При извършена експертиза е установено пълно съвпадение между него и иззет такъв от трупа на пострадалата през 2009 г. Проведени били процесуално-следствени действия и установено, че Васил е извършител на убийството на 85-годишната жена от с. Първенец на 18 февруари 2009 г. Според заключението на съдебно-психиатричната експертиза обвиняемият може да участва във всички етапи на наказателния процес и на 18 февруари 2009 г. е могъл да ръководи действията и постъпките си. Според вещите лица той е действал с насилие и физическа агресия, без да проявява съчувствие, отговорност и зачитане към пострадалата жена. Разпитан по досъдебното производство Васил Петров се е признал за виновен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право