Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 13 декември 2019

„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

В съда тръгна процесът за сградата убиец на „Алабин“

Десет години, след като сграда в центъра на София се срути и уби на място две млади жени, Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото като първа инстанция.

На 19 септември 2006 г. старата постройка рухна върху паркиран автомобил, в който бяха приятелките Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.). Телата им бяха извадeни изпод отломките. За смъртта им  ще отговарят четирима души, като един от тях е изчезнал в чужбина и процесът срещу него се води задочно.

Прекомерното забавяне дойде от продължителното разследване, при което се смениха няколко наблюдаващи прокурори, припомниха юристи. Под обществен натиск разследването бе спирано и възобновявано, а и съдът го прекратява и връща на обвинението заради пропуски.

Вчера състав на СГС прецени, че няма пречка за започване на процеса. На подсъдимата скамейка бяха проектантът Николай Симеонов и надзорникът инж. Петър Петров, наети за огледи и подготовка на ремонта на сградата, както и Георги Кирчев, собственик на имота чрез фирма „Хрисома“, сочен за близък приятел на бившия премиер Иван Костов. Липсващият подсъдим Манчо Иванов, за когото има сведения, че от 5 години живее във Франция, е осъществявал ремонта. Именно той трябва да отговори на ключовия въпрос дали във фаталния ден работниците са събаряли вътрешни стени.

Заседанията продължават с разпити на свидетели.

В началото на юли т.г., когато СГС отказа да даде ход на делото, майката на Деница – Александрина Ченишева сподели пред репортери, че досега прокурори са искали да спрат процеса. И добави с горчива ирония, че се надява съдиите да я компенсират в … следващите 10 години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.