В съда тръгна процесът за сградата убиец на „Алабин“

Десет години, след като сграда в центъра на София се срути и уби на място две млади жени, Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото като първа инстанция.

На 19 септември 2006 г. старата постройка рухна върху паркиран автомобил, в който бяха приятелките Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.). Телата им бяха извадeни изпод отломките. За смъртта им  ще отговарят четирима души, като един от тях е изчезнал в чужбина и процесът срещу него се води задочно.

Прекомерното забавяне дойде от продължителното разследване, при което се смениха няколко наблюдаващи прокурори, припомниха юристи. Под обществен натиск разследването бе спирано и възобновявано, а и съдът го прекратява и връща на обвинението заради пропуски.

Вчера състав на СГС прецени, че няма пречка за започване на процеса. На подсъдимата скамейка бяха проектантът Николай Симеонов и надзорникът инж. Петър Петров, наети за огледи и подготовка на ремонта на сградата, както и Георги Кирчев, собственик на имота чрез фирма „Хрисома“, сочен за близък приятел на бившия премиер Иван Костов. Липсващият подсъдим Манчо Иванов, за когото има сведения, че от 5 години живее във Франция, е осъществявал ремонта. Именно той трябва да отговори на ключовия въпрос дали във фаталния ден работниците са събаряли вътрешни стени.

Заседанията продължават с разпити на свидетели.

В началото на юли т.г., когато СГС отказа да даде ход на делото, майката на Деница - Александрина Ченишева сподели пред репортери, че досега прокурори са искали да спрат процеса. И добави с горчива ирония, че се надява съдиите да я компенсират в … следващите 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право