3-годишно дете е прието в болница с наранявания и опасност за живота Разследват причините, довели до тежкото му състояние

Шефът на АПИ: 151 км около София ще са без винетка Поддържането им струва 8 млн. лв. годишно, каза Георги Терзийски

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха дрогиран руснак зад волана

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Нацист заличен от Берлинале Заличават името на Алфред Бауер от наградата „Сребърна мечка” заради хитлеристка дейност

Разкриха две кражби на пари в Търновско

В Сърбия обявиха нови пътни такси за движение по магистралите

Обществено предприятие „Пътища на Сърбия“ публикува на своята електронна страница актуализираните цени на пътните такси по републиканската пътна мрежа /в т.ч. и новооткрития Коридор 10/.  Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По-важните данни, касаещи българските граждани, пътуващи от/към Сърбия, са, както следва:

1. По маршрута Белград-Цариброд, вместо досегашните четири, ще функционират само два пункта за заплащане на пътни такси.

2. В участъка от международната магистрала в района на гр. Ниш е пусната в действие затворена система от четири пункта за заплащане на пътни такси, която ще разпределя таксуването и движението на МПС по основните направления Белград-Цариброд и Белград-Прешево.

3. Актуалните цени на пътните такси по основните направления за пътуване са, както следва:
– за МПС до 3500 кг. по маршрута Цариброд-Белград – 1290 сръбски динара или 11 евро;
– за МПС над 3500 кг. по маршрута Цариброд-Белград – 7720 сръбски динара или 65.50 евро;
– за МПС до 3500 кг. по маршрута Белград-Шид (за Хърватия) – 410 сръбски динара или 3,5 евро /отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци/;
– за МПС над 3500 кг. по маршрута Белград-Шид (за Хърватия) – 2530 сръбски динара или 21,5 евро /отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци/;
– за МПС до 3500 кг. по маршрута Белград-Суботица (за Унгария) – 630 сръбски динара или 5,5 евро /отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова/;
– за МПС над 3500 кг. по маршрута Белград-Суботица (за Унгария) – 3740 сръбски динара или 32 евро /отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова/.

4. Въведени са санкции за пътуващите в случай на:
– загубване или повреждане на получаваната магнитна карта за таксуване;
– забавяне на плащането на таксата повече от 24 часа;
– представяне на използвана магнитна карта за таксуване.
При някоя от горните хипотези се заплаща наказателна такса за най-дългия маршрут от автомагистралата.

5. За пътуващите само в района на гр. Ниш, ползващи един и същ пункт за заплащане на тол такси /това се отнася основно за тези, които посещават хотелски комплекс “Найс”/, с цел избягване на заплащането на максимална такса от 1860 сръбски динара, ще бъдат таксувани с единна тарифа в размер на 40 сръбски динара.

6. Поради проблеми със софтуерната система за заплащане и работата на новите пунктове, Обществено предприятие „Пътища на Сърбия“ е забавило публикуването на информацията за актуалните цени на пътните такси.

7. За повече информация относно цените на всички отсечки и нововъдения, препоръчваме на българските граждани да посетят ТУК

При необходимост, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Белград на тел.: + 381 11 36 13 980; и в извън работно време на тел.: + 381 11 36 13 990.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…”  ТУК

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.