В Сърбия обявиха нови пътни такси за движение по магистралите

Обществено предприятие „Пътища на Сърбия“ публикува на своята електронна страница актуализираните цени на пътните такси по републиканската пътна мрежа /в т.ч. и новооткрития Коридор 10/.  Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По-важните данни, касаещи българските граждани, пътуващи от/към Сърбия, са, както следва:

1. По маршрута Белград-Цариброд, вместо досегашните четири, ще функционират само два пункта за заплащане на пътни такси.

2. В участъка от международната магистрала в района на гр. Ниш е пусната в действие затворена система от четири пункта за заплащане на пътни такси, която ще разпределя таксуването и движението на МПС по основните направления Белград-Цариброд и Белград-Прешево.

3. Актуалните цени на пътните такси по основните направления за пътуване са, както следва:

- за МПС до 3500 кг. по маршрута Цариброд-Белград – 1290 сръбски динара или 11 евро;

- за МПС над 3500 кг. по маршрута Цариброд-Белград – 7720 сръбски динара или 65.50 евро;

- за МПС до 3500 кг. по маршрута Белград-Шид (за Хърватия) – 410 сръбски динара или 3,5 евро /отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци/;

- за МПС над 3500 кг. по маршрута Белград-Шид (за Хърватия) – 2530 сръбски динара или 21,5 евро /отчитането започва от пункт за заплащане Шимановци/;

- за МПС до 3500 кг. по маршрута Белград-Суботица (за Унгария) – 630 сръбски динара или 5,5 евро /отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова/;

- за МПС над 3500 кг. по маршрута Белград-Суботица (за Унгария) – 3740 сръбски динара или 32 евро /отчитането започва от пункт за заплащане Стара Пазова/.

4. Въведени са санкции за пътуващите в случай на:

- загубване или повреждане на получаваната магнитна карта за таксуване;

- забавяне на плащането на таксата повече от 24 часа;

- представяне на използвана магнитна карта за таксуване.

При някоя от горните хипотези се заплаща наказателна такса за най-дългия маршрут от автомагистралата.

5. За пътуващите само в района на гр. Ниш, ползващи един и същ пункт за заплащане на тол такси /това се отнася основно за тези, които посещават хотелски комплекс “Найс”/, с цел избягване на заплащането на максимална такса от 1860 сръбски динара, ще бъдат таксувани с единна тарифа в размер на 40 сръбски динара.

6. Поради проблеми със софтуерната система за заплащане и работата на новите пунктове, Обществено предприятие „Пътища на Сърбия“ е забавило публикуването на информацията за актуалните цени на пътните такси.

7. За повече информация относно цените на всички отсечки и нововъдения, препоръчваме на българските граждани да посетят ТУК

При необходимост, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Белград на тел.: + 381 11 36 13 980; и в извън работно време на тел.: + 381 11 36 13 990.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…”  ТУК

Коментари

Задължително поле