Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

С такса от 10 лв. зелените блокират инвестиции за милиони Толкова струва подаването на жалба в административните съдилища за дела, свързани с околната среда

Обявяват грипна епидемия в областите Стара Загора и Видин, и в община Бобов дол

В Сямън БРИКС тръгна в настъпление Александър Блок преди 100 години: Към вас ще тръгне Изтокът. Кожите ви ще отидат за китайски барабани

Нож с две остриета е това. Понякога хората сякаш не дооценяват нещата и могат и да злоупотребят. Случвало ми се е вече да ме будят, защото решили, че нямат сапун. Колко да е спешно това състояние, не знам?

На 4 и 5 т. м. в китайския град Сямън се проведе среща на върха на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Присъстваха и президентите на Мексико, Египет, Гвинея и Таджикистан, премиерът на Тайланд, както и държавните глави на още 30 страни. „Да се впуснем във велико плаване с надути платна към разноцветно и както и прекрасно бъдеще“, прикани присъстващите китайският лидер Си Дзинпин.

Намек за емблемата на БРИКС – разноцветно корабно платно. И дискретна препратка към една от любимите фрази на учителя Мао Дзедун „Нека цъфтят сто цветя“.

През 2011 г. на китайския остров Хайнан по време на среща на „петорката“ се обозначи главната й претенция: създава се матрица на нова световна етнокултурна общност. Още тогава някои анализатори припомниха за неевропоцентричните виждания на Освалд Шпенглерза развитието в световната история и прогнозите на Арнолд Тойнби за бъдеще, в което субекти на световната политика ще бъдат не държави, а културно-исторически формации.

След срещата в Сямън по-ясно се вижда, че макар на този етап да са различно нюансирани, намеренията на страните-членки са в тази посока. БРИКС настоява да олицетворява многополярността на днешния свят. Забележим напредък се наблюдава в координацията на действията на страните в икономическата и политическата области, въпреки все още наличните противоречия между някои от тях. В една или друга степен са привлечени към взаимодействие страни от ислямския свят, Юго-Източна Азия, Африка.

Факт от последните години са консолидирани позиции по особено важни световни проблеми. Все по-решително се настоява за реорганизиране на ООН и други международни организации, чиито правила и процедури все повече не съответстват на новите реалности в света. „Необходимо е да се създаде по-справедлив и рационален световен ред, „петорката“ трябва активно да участва в глобалното управление“, каза председателят Си.

През октомври 1998 г. в „Монитор“ писахме, че „С удара по Югославия САЩ ще обединят Русия и Китай“, тъй като не им оставят друг стратегически избор. Но тогава Бил Клинтън беше зает да отбива ударите вътре в страната по повод историите с Моника Люински в „Оралния“ кабинет. На следващата 1999 г. Ройтерс съобщи за редица експерти по външна политика, които смятат, че фаталната бомбардировка над китайското посолство в Белград може да доведе до дългосрочно сближаване на Русия и Китай. „Прекъсната е положителната тенденция в отношенията между САЩ и Китай“, заяви тогавашният американски посланик в Пекин Джеймс Сасър.

За Пекин скоростно отлетя експремиерът Виктор Черномирдин, в края на годината нетрезвият и политически президент Борис Елицин сдаде поста на бившия разузнавач Владимир Путин. След това Вашингтон с референдум на косоварите създаде държавата Косово и си монтира в нея огромна военна база. По-късно Москва си организира референдум в Крим и присъедини полуострова към Русия.

През март 1999 г. писахме в “Монитор“: „Нов евразийски проект замислят в Русия“. През 2001 от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия беше основана Шанхайската организация за сътрудничество върху 60% от територията на Евразия, а през юни т. г. към нея се присъединиха Индия и Пакистан. Четири ядрени държави членуват в ШОС с огромна тежест не само в Евразия! За намерения за присъединяване се говори и в Анкара. Постоянно расте нивото на военното сътрудничество между тези страни, особено между Русия и Китай.

Днешните комунисти в Китай все по-ясно проявяват националистически елементи, комунистическото общество е отложено за след сто години. Наред с открито глобалистическата линия в БРИКС, Пекин настъпателно прокарва и тесните си национални интереси. От което следват редица противоречия с Русия и Индия, основателно има защо да се притесняват САЩ и Европа. Икономическата и военната мощ винаги са източник и на тревожеща политическа сила.

През 1918 г. Русия е в крайно тежко положение с вътрешна кървава революция и страшен външен натиск от Запада за откъсване на огромни територии. Руският поет Александър Блок пише стихотворението „Скити“. „Варвари сме, казвате? Добре, ще ви покажем какво е това варвари. Ако вие с вашия „демократичен свят“ не измиете позора от военния си патриотизъм… ще отворим широко вратата на Изток. Ще погледнем към вашите мутри с присвития си лукав поглед, ще се разберем с азиатците и към вас ще тръгне Изтокът. Кожите ви ще отидат за китайски барабани“.

В Сямън на общата снимка в центъра е председателят Си, до дясното му рамо е президентът Путин. Стокооборът между „петорката“ за м. г. е бил $235 млрд, има 31% от световния БВП. Никакви икономически санкции не могат да ги стреснат при такова сътрудничество. Дори силно притисканата и „изолирана“ от Запада Русия за т. г. върви към 2% икономически ръст, за какъвто у тях си съобщават Сингапур и Япония.

Особено внимание по време на срещата е отделено на Новата банка за развитие на БРИКС, която би могла да стане алтернатива на напълно контролираните от САЩ Световна банка и МВФ. Ще бъдат кредитирани няколко руски ЖП проекти по трасето Пекин-Москва и на запад. Китай упорито строи и други високоскоростни ЖП линии на юг от Русия. В контекста на „Новия път на коприната“ с голям транспортен коридор да си гарантира търговските връзки в Евразия в случай на морска блокада между Индийския и Тихия океани.

В същото време Москва последователно движи проекта „Северен морски път“ , за което строи ледоразбивачи и разгръща военни активи в Арктика и Чукотка за охраната му. Англоамериканската „стратегия на Анакондата“ – обкръжаване на Русия и Китай с конфликти и мощни пръстени от военни бази – невъзвратимо се проваля. Пречещите от векове на Поднебесната и Руската империи Япония и Турция днес се сближават с тях, въобще не възнамеряват да въртят катани и ятагани, а да търгуват и общуват. Замислената в пълна изгода на англосаксонците глобализация се преобразува в полезен за много други страни вид, налаган от БРИКС, а не от Вашингтон.

Какво да правят петвековните хегемонисти, как да спрат или поне забавят процеси, които не могат да управляват? Онзи ден новият френският президент Макрон заяви, че „Европа рискува да стане подвластна на Kитай и САЩ, освен ако не засили суверенитета си“. Договедил се, завалията! От вътрешнополитическите си неуспехи се е разтревожил повече, започнал е да губи обществено доверие по-бързо, отколкото напълно провалилия се негов предшественик Оланд.

От плътното приближаване на Китай му е главоболието, САЩ е добавил в съгласие с традиционното западноевропейско лицемерие. Американците отдавна са окупирали ЕС с близо 300 военни бази. Съюзът си е техен проект, а не европейски. Контролират го финансово-икономически, подритват го политически чрез британците и източноевропейската си агентура за влияние, силово натрапват английския език и американската поп-култура. И Макрон си е техен човек.

Франция и всички в ЕС активно или пасивно подкрепят англо-американската стратегия за помпане на хаос около Евразия. Така беше с „арабските пролети“, така беше с патакламите в Близкия и Средния Изток, с появата на ИДИЛ, с нискоефективните и скъпоструващи санкции срещу Русия, с притискането на Китай в Южнокитайско море. Така е сега и с активността около малоумните на пръв поглед ядрени изцепки на диктатора Ким Чен Ун.

Пак, както беше със Саддам и Кадафи, се пробутва старата сатанизираща схема за „новия Хитлер“ с последващо налагане на старото решение „всички срещу тогоз, водени от чичо Сам-Демократизатора!“ Последствията са пред очите ни, както и извънредното положение във Франция. Този Ким има и ядрено оръжие, поучил се е от съдбата гореспоменатите „хитлери“. Тръмп огласи своя вариант – атомен удар по Северна Корея. Изгодна за Ун и особено за Доналд игра, който успя по този провод да продаде оръжия за много милиарди на съюзниците си.

Но и много опасна е тази игра. Защото неизбежно засегнати от смъртоносната радиация ще бъдат и ядрените Китайи Русия, сигурно са съобщили на Вашингтон, че ще отговорят съответно. Съзнават какво ги чака при такова „разрешение“ Южна Корея и Япония, вече откликнаха положително на най-високо ниво на предложението на Пекин и Москва за преговори. Ким би бил щастлив да участва, да се говори за него. Тръмп ще е недоволен, не е американски този вариант, не е той Омиротворителят. Болезнено е да се губи световната хегемония, но ще се наложи, ако не успеят да разбият някак БРИКС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. ПОХВАЛНО.НАВРЕТЕ САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА В КУЧИ ГЬЗ.А КОГА БЬЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ БРИКС? ВСИЧКО Е ВЬЗМОЖНО.

  1. Ти можеш още сега да отидеш и да се присъединиш към някоя страна от БРИКС. Те в Китай и Индия боб хвърлят за такива като теб. Ама на ядец стоиш си в прогнилия ЕС и тролиш. Явно или си мазохист или си платен, че да стоиш там където не ти харесва. Тука май пак чукнахме на сатанруско платено тролче. Можеш да смениш темата, да започнеш да плюеш или някой със друг ник да пусне фалшива новина.

  2. Лили, Лилии. Ти може да се чувстваш културно близко до Индия и Китай, но моля те не ни навирай при тея където ядът шишарки и кучета в едно изречение. Може и да ти се плаща, но колкото и да ги хвалиш, че ас такива и онакива икономиките на тези страни трудно минават платежоспособността на нашата като най-забутаната в ЕС. Русия мин заплата- 100$, Китай -варира но средно е 230$ (като говориме за убийствени смени ) … Индия , там няма да говориме … Та колкото и да ти плащат, не ни завирай в третия свят. Утре САЩ или Европа ще пуснат някой закон и ще намалят производството на стоки от Китай и ще се изядът от глад.

 2. Илия, Илия, да ти го набия. Доктор оо венерически болести. Китай така ще го тури на русия, както татарите не са.

 3. Тош`е недоправено, Китай ще го начука на всички, на които може и в Москва много добре го знаят. В момента обаче яко го начуква на американците, там им е „гювеча“, заледените сибирски полета са занакрая евентуално, в Калифорния къде-къде има повече превземане и нито негрите ще ги спрат, нито мексиканците. Западът принуди Русия да играе плътно с Китай, защото целта беше да я унищожат или поне раздробят на 4-5 части и такавместо съюзник срещу амбициите на китайците получиха противник за себе си.

 4. Тош`е, ако доктора наистина е по венерическата част, ходи при него като последен опит да ти помогне за четвъртичния сифилис, може да добър и по тая част.

 5. Внимание! Тази платена статия е вредна за вашето психологическо здраве! Статията не съответста на действителността и молим д-р Илиев да се придържа в сферата на журналистиката, а не на научната фантастика. Моля да ни се даде пример как ни се пробутва насилствено английския език и поп културата?

 6. По телевизионните програми и чрез холивудските филми ги пробутват 24 часа дневно. Има и ред други очевАдни начини. Но с промит мозък не си забелязва.

  1. Незнаех, че тебе насилствено те карат да ги гледаш, че и по 24 часа. Аз сега гледам, че по моята кабеларка има няколко руски, немски…български програми. Тебе с пръчка ли те бият или с какво? Кои са другите очевАдни начини? Щото забелязвам, че в Труд доста, често се пишат про руски статий и пишат открито руски платени тролове, целящи да ни стеснят полезрението само между лошия САЩ и добрата Русия. Моля отговори ми с какво те карат насила да ги гледаш. Много ми е интересно??

 7. Тея от Труд и руското посолство за калинки ни взеха. БРИКС тръгнал в настъпление, ама такова настъпление където само Труд и 2-3 руски вестника се мъчат да ни наложат. Иначе на думи го докарват, че и както забелязвам и други им прави впечатление какви глупости иначе „доктора“ е творил. Аз ако бях на него само заради реномето ми на доктор щеше да ме е срам.

  1. Гладна кокошка – просо сънува! Комунистическите навлеци пак си мечтаят за „безплатен обяд“ за наша сметка!

 8. Западният Cвят с всичките си кусури е за предпочитане пред азиатщината на Турция, Русия и Китай. Живях достатъчно и в двете системи. Западният Свят е моят избор и ще воювам с оръжие срещу всеки, който се опита да ми го отнеме! На България най-големият проблем са точно азиатските мекерета, които окрадоха страната – хидроинженера, Р.Овч., Дебелия, бензинджийте със собствена митница, почетния консул в Пловдив и още няколко такива.

 9. Бре, този Макрон уж крайно западен човек, президент на велика Франция, ключов фактор в ЕС, пък взел и той да се стряска, че Китай ще ги завоюва. И в много западни медии пишат, че Китай е заплаха, следователно и БРИКС, ШОС.Да не би и те да са „комунистически навлеци, сънуващи просо гладни кокошки“? За Русия ден не минава да пишат колко е опасна и въоръжена, значи ги е страх. А от Китай и Русия заедно, от Изтока, наистина тръгнал глобализационно срещу тях, как да не ги е страх? Все по-единни ли ви изглеждат НАТО и ЕС или напротив? Загубена стока са соросоидите.

 10. БРАВО!
  Труд успяхте да разлаете гладните демократически кучета в бг.
  Те от глад умират, но се хранят с демокрация!

  1. Това да не ти е Русия бе чебурашка. Гладните години минаха. Сега и бедните се оплакват от високи сметки но не и от глад. Е освен ако не си цигански циганин от Столипиново както и подозирам, че ви вербуват от Русия. Там ни за хляб ни за дрога пари имате, затова и си продавате задниците на сатанистка Русия.

   1. Викаш най после дойде ред и на вас-отрепките да бъдете наети за нещо в евроатлантическа България?!

    1. Точно си ми го написал. Да бъдем заети и да работим. Не да кибичим и да хвалиме сатанистка Русия. Междо другото колегата ти от сутрешната смяна пише с малки буквички изреченията. Нека повече хора го прочетът това за да разберат как се сменяте руските тролове.

 11. Ляво или дясно нема значение,важното е извлечем най доброто от всичко горе главата хора и смело напреед. УРАААААА…

 12. Poveche ot sicko, pazi srceto si ,chisto’ ! Bezbozhnicite da prodalzhavat s merzostite si , pravednite da zhiveiat po Boga – taka zavarshva Bozhiata Kniga ! Sichko e lichen izbor .

 13. Правилна статия, истината казана в упор на еврогейове и краварски подлоги, а те да се възмущават. Света се движи, колелото се върти и западняците во главе с краварите са се засилили по нанадолнището. Хегемоните ще станат слуги. Това е положението еврогейове и краварски подлоги, свиквайте, че ще ядете уя, неминуемо е.

 14. Прекалено оптимистична за противниците на САЩ и на ЕС статия, макар основното в нея да е вярно или да е близо до истината. От подобни статии показаното в тази статия развитие на политическите процеси се забавя, вместо да се ускорява.

  И един въпрос към автора: Стихотворението „Скити“ на Блок ли е или на Есенин? Или, може би, и двамата са писали стихотворение с едно и също заглавие и съдържание?

 15. Що ти е да питаш автора бе, трънлив, питай гугаля. Засега стихотворението е от Блок, по-нататък – незнам, може и на Есенин да го припишат. Не намирам в статията да се плюе по Запада и да се хвали Изтока, анализират се процеси и се правят предпазливи прогнози, толкоз.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.