В топ 5 сме по ръст на продажбите

Продажбите на дрехи и обувки в ЕС са намалели с 26,6% на годишна база.

Най-зле са във Франция

България влезе в топ пет на страните от ЕС с най-голям ръст на оборота в търговията на дребно. През ноември продажбите в страната са нараснали с 1,2% спрямо предходния месец, при среден спад от 5% за страните от ЕС, обявиха от Евростат.

По-голям ръст на оборота в търговията на дребно има само в Нидерландия (+2,6%), Хърватия (+2,5%), Германия (+1,9%) и Малта (+1,8%). Най-зле са във Франция, където продажбите са намалели с 18% спрямо предходния месец. На следващите места са Белгия (-15,9%) и Австрия (-9,9%).

Спрямо ноември миналата година обаче България е сред петте страни от ЕС с най-голям спад в търговията на дребно. У нас продажбите са с 6,4% по-малко на годишна база. По-зле са само във Франция (-15,7%), Словения (-14,2%), Белгия (-11,7%) и Австрия (-7,4%).

В страните от ЕС спрямо ноември миналата година най-много са намалели продажбите на дрехи и обувки - с 26,6%. Продажбите на горива са с 15,3% по-малко, а на компютри и мобилни телефони - с 0,9%. При онлайн търговията обаче има ръст с 32,9% на годишна база.

Коментари

Задължително поле