В Трън ще решават за златодобива на референдум заедно с изборите

Жителите на Трън ще се произнесат дали да бъде реализирано постъпилото инвестиционно намерение за добив на златосъдържащи руди от находище „Трън“.

На определената от президента дата за провеждане на предсрочни избори за народни представители в общината ще бъде проведен и местен референдум по темата, решиха общинските съветници на днешното си заседание.

Гражданите на общината ще отговарят на въпроса: „Съгласни ли сте в общинския план за развитие за следващия период да не бъде включван добив на полезни изкопаеми?“

Според председателят на Общинския съвет Веселина Шишкова, референдумът ще струва не повече от 40 хиляди лева и общината може да си го позволи.

По закон кметът трябва да се ангажира с информационната кампания и отпечатването на информационен лист, както и да осигури безвъзмездно помещения за провеждането на беседи и дискусии по алтернативните позиции, обясни тя по БНР.

В Трън има местна гражданска инициатива за запазването на Трън като екологично чист район, има и местен комитет „Трънчани за бъдеще на Трънския край“, които ще сблъскат тезите си по време на информационната кампания.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Много по-важно е трънчани да знаят какво получава държавата от концесията и какво получава общинаТрън, но преди гласуването ! А иначе районът е екологичен разбира се – пограничен район и нищо в него не е развивано ! Помня късното коопериране около 1956 г , когато от новоизградената нещо като поликлиника идваха да молят за парична помощ от лекаря и зъболекаря, за да платят заплата на председателя на новообразуваното ТКЗС !

 2. И на мен ми направи впечатление колко е объркващ въпроса..Ще се на бива на хората че „НЕ желаят“ че „НЕ искат“и накрая ще гласуват с НЕ….Доста манипулативно ми се струва.

 3. Хубаво е да има гражданско общество, но лошото в случая е, че в Общинския съвет в Трън са влезли хора с тъмно криминално минало. Тези хора решават имат ли право на труд местните хора или не. А иначе фекалиите от външните им тоалетни текът в Ерма.

 4. Стаке, г-н Николов,
  За измамата с имоти на умрели хора ти се размина. За прегазеното дете ти се размина….И ти реши, че си Господ. Не си !
  Защо не направи референдум кога изсекохте гората ? Защо не посадихте поне едно дърво? Зад Вас само голи чукари останаха.
  Заплашваха хората да не започват работа в информационния център-по твоя поръчка. Крадохте, не се наядохте.
  Та и Рачков наркомана от телевизията извикахте.
  Кмете,
  Що не направиш референдум трънчани да не се топлят на дърва? С твоите цигани от глад не ни уморихте, барем от студ .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.