В Трън ще решават за златодобива на референдум заедно с изборите

Жителите на Трън ще се произнесат дали да бъде реализирано постъпилото инвестиционно намерение за добив на златосъдържащи руди от находище "Трън".

На определената от президента дата за провеждане на предсрочни избори за народни представители в общината ще бъде проведен и местен референдум по темата, решиха общинските съветници на днешното си заседание.

Гражданите на общината ще отговарят на въпроса: "Съгласни ли сте в общинския план за развитие за следващия период да не бъде включван добив на полезни изкопаеми?"

Според председателят на Общинския съвет Веселина Шишкова, референдумът ще струва не повече от 40 хиляди лева и общината може да си го позволи.

По закон кметът трябва да се ангажира с информационната кампания и отпечатването на информационен лист, както и да осигури безвъзмездно помещения за провеждането на беседи и дискусии по алтернативните позиции, обясни тя по БНР.

В Трън има местна гражданска инициатива за запазването на Трън като екологично чист район, има и местен комитет "Трънчани за бъдеще на Трънския край", които ще сблъскат тезите си по време на информационната кампания.

Коментари

Задължително поле