В Турция задържаха над 100 предполагаеми членове на ИДИЛ

Снимка: Архив

Турската полиция продължава арестите на предполагаеми членове на терористичната организация "Ислямска държава". Днес са задържани 29 души в Анкара, съобщиха държавните медии в страната. В мащабната операция вчера бяха арестувани 120 заподозрени в цяла Турция.

Много от тях са чужди граждани. Мерките са предприети във връзка с предстоящите новогодишни празници. Целта е да не се допусне рецидив на атаката от 1 януари тази година, когато още в първите часове на 2017-а терорист от „Ислямска държава“ нахлу в нощен клуб и застреля 39 души, повечето от тях чужденци, предава БНР.

Същевременно съд в Азербайджан наложи присъди от 12 до 15 години затвор по обвинение в тероризъм на 12 ислямисти. Те са членове на Движението за мюсюлманско единство и са признати за виновни от съда в Баку в опит за вземат на властта със сила, в тероризъм, подготовка на размирици и трафик на упойващи вещества.

Осъдените обаче твърдят, че са невинни и обвиняват силите на реда, че са ги изтезавали, за да ги принудят да подпишат признания. Властите в Азербайджан се притесняват все повече от засилването на радикалния ислям, отбелязва Франс прес. Критиците на управлението в страната твърдят, че властите използват призрака на екстремизма, за да преследват политически противници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят