В търсене на отговора защо напускат България

Авторката Милена Димитрова раздаде много автографи в присъствието и на управителя на издателство „Книгомания“ Илиян Андонов. Снимки: Авторът

Книга на Милена Димитрова разчувства с 50 лични истории на сънародници от чужбина

През 2020 г. Румен Радев и Илияна Йотова ще канят българи от цял свят

Рядко премиера на книга е събирала толкова много хора, като „Втората България“ на журналистката Милена Димитрова. Повече от 200 души буквално препълниха във вторник вечерта столичния литературен клуб „Перото“, за да съпреживеят с авторката представянето на личните истории на 50 българи, избрали или принудени да живеят извън родината. Книгата, дело на издателство „Книгомания“, изследва основните причини за миграцията и поставя въпроса за целенасочена активна политика със сънародниците ни зад граница. Дизайнът на корицата е на Людмил Веселинов - за нея той е използвал картината на Димитър Казаков - Нерон - „Преминаване“.

Гост на събитието беше вицепрезидентката Илияна Йотова, а сред всички гости можеха да бъдат видени министри, журналисти, обществени личности, както и председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.

В книгата героите разказват от първо лице своите истории - накъде и защо са тръгнали, какъв е животът им, мечтаят ли да се завърнат в родината си, как се чувстват децата им. Милена Димитрова анализира и приликите с миграцията от нашите земи към Украйна, Аржентина, Щатите преди повече от век. И още - за икономическия смисъл и как се променя идентичността на сънародниците ни по света. Някои от българите, които разказват историите си, също бяха успели да дойдат, което направи срещата още по-непринудена и топла.

Първият, който застана пред публиката, бе младият Иван Донев. „Аз съм от онези българи, които вие сочите с пръст“, започва историята си той. Днес Иван от малкото градче Раковски е успял дизайнер на мода. В Италия, където се установява, а след това и на много други места той е българинът, който буквално изумява всички, а в родината си вече е носител на наградата „Златна игла“. Иван е един от хилядите успели наши сънародници зад граница, преминали през много тежки моменти, през компромиси и лишения, но направили ги силни и отговорни хора. Последваха го в разказите и други българи - Иван Иванов от Аржентина, Йордан Ганчовски от Чикаго... И всички те - изпълнени с любов към родината.

Всяка една от историите е абсолютно автентична и дава отговор на много въпроси, които останалите тук българи винаги са си задавали. Политиците, от които зависи напускащите страната да са по-малко, обаче неглижират доста от истините, които тези хора изричат без да се срамуват. И някои от тях наистина са болезнени.

„Ние трябва да говорим за проблема с миграцията и да защитаваме българския национален интерес, сподели пред всички вицепрезидентката Илияна Йотова, която направи болезнена дисекция на проблема. Нямаше как да не се почувства от залата - няколкото минути, в които тя изрече много истини, ги казва като журналист, професията от която тя тръгна в кариерата си преди време. По човешки тя разказа с какво удоволствие преди две години е поканила Милена Димитрова да стане част от политическия u екип на „Дондуков“ 2 и да отговоря за връзките с нашите сънародници зад граница. „Идеята беше фактът, че тя прави такъв писмен портрет на тези хора, ясно е, че не гледа на тях просто формално, а дава сърце и душа и знае, че този, който е разказал живота си, е докоснал душата ти“, посочи вицепрезидентката.

Илияна Йотова обясни, че хората, които говорят от страниците, са всъщност хората, които тя и Милена Димитрова са разпитвали и посрещали техните болки и усмивки по време на срещите им с тях по света. С болка Йотова съобщи факта, че в Босилеград от 98% население с български произход само 30 деца са се записали да изучават български език.

Редакторката на книгата политологът Татяна Буруджиева посочи, че българите извън страната са си създали своя България. „България е длъжна да ни събере всички, не физически, а духовно. Разпиляването на българите е най-големият грях на политиците.“

Вземайки микрофона от водещия - известният журналист от Дарик радио Кирил Вълчев, авторката Милена Димитрова сподели пред всички, че с „Втората България“, книга, върху която е работила две години, иска да разлюлее една камбана, която „всички заедно да вкараме колкото може по-скоро в приоритетния дневен ред на държавата“. Тя отбеляза, че нашето общество живее от една криза в друга, помни максимум до две преди това. И не обръща внимание на нещо, което лично го засяга. „И моите деца са в чужбина, и вашите, и на близките ни. Най-хубавото на моята сегашна Коледа беше, че едното дете успя да си дойде, но другото - не. Освен това виждам, че е скъсан моста сред поколенията между младите и старите“, призна тя пред всички.

Въпросът с обезлюдяването на България се явява национален въпрос. И той чака политическото решение - няма какво да си заравяме главата в пясъка. Може би като глътка свеж въздух прозвучаха и думите на Илияна Йотова, които веднага бяха определени за „новина“. „С президента Румен Радев планираме през втората половина на тази година да поканим представители на българските общности от целия свят и да видим как можем да си бъдем полезни“, съобщи тя. И убедено посочи, че не може въпросът с българската емиграция да бъде оставен само на родовата памет. Тя обяви, че 2020 година ще бъде година на единението на българите. Без език няма българска общност, каза тя и за пореден път заяви, че България трябва да създаде свой Български културен институт. „Казвала съм го много пъти на колегите ми, но гласът ми е глас в пустиня!“, посочи със съжаление тя. И с надежда допълни, че тази година ще бъде пробна за създаването на интернет платформа, чрез която българите ще могат да поддържат връзка по всяко време навсякъде по света.

Коментари

Задължително поле